Abiznis

Postoji interes za otvaranje novih biznis zona

vlada
I
nteresovanje za formiranje biznis zona, koje investitorima nude određene povlastice i otvorene su za ulaganja, pokazuju Podgorica, Bar, Danilovgrad, Mojkovac, Žabljak, Bijelo Polje i Tivat, dok one već postoje u Cetinju, Beranama, Kolašinu, Nikšiću i Ulcinju.

Postoji interes za otvaranje novih biznis zona
Portal AnalitikaIzvor

Lokalne samouprave u Cetinju, Beranama, Kolašinu, Nikšiću i Ulcinju, gdje već postoje biznis zone, odlučile su se na donošenje podsticajnih mjera i olakšica u cilju privlačenja investitora i omogućavanja konkurentnijeg poslovnog ambijenta.

U Izvještaju o realizaciji Plana podsticaja razvoja biznisa u Crnoj Gori u prošloj godini, koji je u četvrtak usvojila Vlada, objašnjeno je da su te lokalne samouprave, izuzev Ulcinja, definisale i usvojile paket olakšica za potencijalne investitore. Opština Ulcinj bi to trebalo da uraditi u što kraćem vremenskom periodu.

“U cilju realizacije projekta razvoja biznis zona usvojen je složen program podsticajnih mjera na državnom nivou, a u skladu sa tim lokalne samouprave su se obavezale da donesu odluke o olakšicama za ulaganja”, navodi se u Izvještaju.

Lokalne samouprave bi, kako je objašnjeno u dokumentu, trebalo da u saradnji sa investitorima obezbijede adekvatnu infrastrukturu na područjima gdje ona nije u potpunosti uređena.

Shodno Uredbi o subvencijama za zapošljavanje određenih kategorija nezaposlenih, usvojena je Odluka o djelatnostima koje se mogu obavljati u biznis zonama. Odluka sadrži precizno navedene djelatnosti koje će poslodavci moći da obavljaju u okviru proglašenih biznis zona i za koje će imati subvencije u slučaju zapošljavanje radnika.

“U saradnji sa lokalnim samoupravama dogovoreno je da najznačajniji akcenat stave na donošenje prostorno urbanističkih planova i da u okviru njih predvide prostor koji bi u skorijoj budućnosti bio proglašen biznis zonom”, navodi se u Izvještaju. (Mina business)

 

Portal Analitika