Politika

VUJANOVIĆ: Na jesen otvaranje poglavlja 23 i 24

1106Filip-Vujanovic
P
redsjednik Crne Gore Filip Vujanović ocijenio je danas da je članstvo u Evropskoj uniji je spoljno-politički državni prioritet Crne Gore.

VUJANOVIĆ: Na jesen otvaranje poglavlja 23 i 24
Portal AnalitikaIzvor

- Stoga sa punom posvećenošću radimo u procesu pristupnih pregovora. U njemu smo već zatvorili dva poglavlja, a vjerujemo da će ove jeseni biti otvorena dva nova, veoma važna: 23-Pravosuđe i temeljna prava, kao i 24-Pravda, sloboda i bezbjednost. Naš progres doživljavamo ostvarenjem našeg najboljeg interesa, ali i evropskih aspiracija regiona zapadnog Balkana u cijelini. U tom smislu, pristupanje Hrvatske Evropskoj Uniji, prvo proširenje Unije nakon stupanja na snagu Lisabonskog Sporazuma, otvara novu fazu u evropskim integracijama i veliko je ohrabrenje za sve u regionu, kazao je Vujanović u Bratislavi, gdje učestvuje na 18 Samitu predsjednika država centralne Evrope.

Na Samitu u Bratislavi učestvuje dvadeset predsjednika država.

On je dodao da sa zadovoljstvom iskazujem najveće poštovanje 20-te godišnjice ustanovljenja suverene Slovačke Republike.

- Raduje nas progres Slovačke ostvaren u ovom periodu. Slovačka nije samo primjer uspješne tranzicije, već ugledni član Evropske Unije, sa snažnom ekonomijom koja obezbjeđuje njenim građanima visok nivo prosperiteta, naveo je Vujanović.

Članstvo u EU je naš cilj jer ono obezbjedjuje platformu punog progresa demokratije i ekonomskog razvoja. Proces proširenja, kao i sama Unija, potvrdio se kao transformaciona snaga, ne samo na državnom nivou, vec i šire, obezbjeđujuci najbolji mehanizam dijaloga i odlučivanja. Ovo je naročito važno za zemlje Zapadnog Balkana. U EU Njemacka i Fracuska su prevazišle viševjekovne tenzije postajući najbolji politički i ekonomski partneri; u EU su obnovljene i učvršćene demokratije postkomunistickih zemalja; u EU su Baltičke zemlje uspjele da implementiraju sve potencijale i vrijednosti malih sistema i brzo transformišu svoje privrede. Jednom riječju, EU je nabolje što je Evropa imala, EU je vertikala evropskih vrijednosti, temelj i pokretač naše zajedničke budućnosti.

Svjesni smo rezervi za nova proširenja kod jednog dijela političke javnosti u Uniji. Znamo da za proširenje više nije dovoljna politička volja i entuzijazam. Proširenje je sada podjednako stvar unutrašnje politike i odluka koje utiču na živote gradjana članica EU. Otuda je razumljiva pažnja i detaljna procjena vlada i lidera iz Evropske Unije prema tome šta Unija dobija ulaskom novih članica, ko postaje gradjanin i punopravni član sistema vrijednosti i standarda koji su decenijama pažljivo gradjeni u EU i koju dodatu vrijednost članicama Unije i njihovim i građanima nova zemlja članica unosi.

U ovom vremenu članice EU iz Centralne i Jugoistočne Evrope imaju posebnu ulogu u očuvanju agende proširenja EU. Crna Gora cijeni i učestvuje u svim inicijativama koje nas zajedno priblizavaju tom cilju - od Centralno-Evropske Inicijatove 1989 godine, kao okvira za promociju medjudržavne političke, ekonomske, kulturne i naučne saradnje ovih zemalja, do Mediteranskog dijaloga i Istočnog Partnerstva. Sve ove vrijedne inicijative daju okvir za rješavanje praktičnih pitanja koja treba da približe i pripreme zemlje kandidate i aspirante za punopravno članstvo u EU.

Evropa danas je pred izazovima velikih ekonomskih i finansijskih problema: recesija ili slabi rast ekonomije, nivoa državne i javne zaduženosti, nezaposlenosti i slabljenje sistema socijalne zaštite. Posebno je teško pitanje nezaposlenosti među mladima. Angažman institucija Evropske unije, očekivano i blagotvorno, nije izostao. Implementirane mjere i solidarnost među članicama daju rezultate. Ipak, ovi izazovi zahtjevaju dugoročan i postupan pristup, te podrazumjevaju korijenite promjene u promišljanju i implementiranju strategija za budućnost. Jedno je izvjesno, samo ujedinjena Evropa je izbor za budućnost naših država u globalizovanom svijetu.

Crna Gora se suočila sa efektima globalne ekonomske krize. Istina nešto kasnije zahvaljujući snažnom investicionom ciklusu i sektoru usluga, posebno turizma, sa jasnom šansom za brzo prevazilaženje.

Vlada je energično reagovala efikasnim mjerama štednje i poreske politike radi finansijske konsolidacije, ali i podsticajnim mjerama zapošljavanja, posebno mladih. U koncipiranju ovih koraka slijedili smo adekvatne programe Evropske unije i drugih relevantnih međunarodnih organizacija i institucija i bili u intenzivnim konsultacijama sa njima.

Naravno, svjesni smo da za obnavljanje kontinuiranog ekonomskog rasta ove mjere nijesu dovoljne. Stoga je Crna Gora nastavila sa promocijom prednosti investiranja u njenu privredu, što već daje rezultate. Mjere štednje su opravdane, ali ne mogu zamijeniti blagorvornost ekonomskog rasta.

U ambijentu globalnog tržišta i pred globalnim ograničenjima u pogledu karaktera ekonomskog rasta, u smislu međunarodnih obaveza koje svi moramo poštovati, dileme nema da rast mora biti trajan i održiv. Njega je moguće ostvariti samo uz sinergiju koju obezbjeđuje intenzivna međunarodna saradnja. U tom smislu vjerujem i da će zemlje Centralne Evrope snažno afirmisati zajedničke aktivnosti. Današnji skup doživljavam demonstracijom posvećeonosti saradnji među našim državama i posticajem našim institucijama za dalji zajednički angažman, zaključio je Vujanović.

 

 

Portal Analitika