Region

Bosanac riješio zadatak vrijedan milion dolara?

1206RamizJahic
R
amiz Jahić, penzionisani ekonomista iz Fojnice, javio se redakciji lista Dnevni Avaz tvrdeći da je riješio matematički zadatak vrijedan milion dolara.

Bosanac riješio zadatak vrijedan milion dolara?
Portal AnalitikaIzvor

Teksaški bogataš Endrju Bil, čovjek koji ima 8 milijardi dolara, fasciniran brojevima, odlučio je da ponudi milion dolara za rješavanje jednog matematičkog problema.

Riječ je o problemu nazvanom Bilova pretpostavka, koju i on sam pokušava da riješi već punih 20 godina. Nagradu je ponudio još 1997. godine i tada je iznosila 5.000 dolara, a do 2000. godine narasla je na 100.000 dolara. Međutim, sada je Amerikanac odlučio da podigne ovaj iznos na impresivnih - milion dolara.

Jahić tvrdi da je zadatak pokušavao da riješi duže vrijeme i da je dugo lutao u pronalaženju tačnog odgovora. Kako je potvrdio za Avaz, sada će pokušati da stupi u kontakt sa Bilom kako bi mu predstavio svoje rješenje.

„Naravno da ću ga kontaktirati. Ali, prije svega sam srećan zbog rješenja koje sam pronašao. Još ne mogu da vam otkrijem detalje, samo tvrdim da nije bilo jednostavno“, izjavio je Jahić za Dnevni Avaz.

Tri nepoznate

Bilova pretpostavka glasi da je Ax + By = Cz, s tim da su x, y i z prirodni brojevi veći od dva.

“Znači radi se o matematičkoj pretpostavci. Dugo sam pokušavao da riješim zadatak na klasičan matematički zadatak - jednačinom. Međutim, nije išlo, pošto nema nijedne poznate. Onda sam išao logikom i pretpostavkom i tako sam došao do tri nepoznate, a ostale tri sam otkrio putem redovne jednačine. To je sve što mogu da vam otkrijem”, dodao je Jahić.

 

Portal Analitika