Abiznis

Spahić: Sve se više raspravlja o problemima životne sredine

spahicok
A
gencija za zaštitu životne sredine organizovala je danas u multimedijalnoj sali Ministarstva održivog razvoja i turizma svečanost povodom 5. juna, Svjetskog dana zaštite životne sredine. Obraćajući se gostima na svečanosti, vršilac dužnosti direktora Agencije za zaštitu životne sredine, Ervin Spahić istakao je da je Svjetski dan zaštite životne sredine globalni događaj. Spahić je poručio da se kao glavni ciljevi obilježavanja ovog datuma navode humani pristup pitanjima zaštite životne sredine, omogućavanje ljudima da postanu aktivni učesnici održivog razvoja, te promocija razumijevanja koje je neophodno za promjenu stavova po pitanjima zaštite životne sredine.

Spahić: Sve se više raspravlja o problemima životne sredine
Portal AnalitikaIzvor

“Tema obilježavanja ovogodišnjeg Dana životne sredine je “Misli.Jedi Sačuvaj”. To je kampanja protiv otpada i gubitka hrane, koja nas podstiče da smanjujemo otpad od hrane ,odnosno količinu neiskorištene hrane koja gubi svojstva i prestaje biti resursom koji se može obnoviti. Najmanje jedna trećina svega što se uzgaja u svrhu prehrane na ovoj planeti se izgubi između mjesta proizvodnje i potrošača. To je problem. Svako od nas može učiniti nešto povodom toga i to je razlog zašto je u svijetu pokrenuta kampanja “Misli, Jedi.Sačuvaj”. Ovom kampanjom kojoj se priključila Agencija za zaštitu životne sredine želimo pozvati sve naše građane da se pridruže nastojanju da se podigne nivo svijesti u Crnoj Gori i preduzmu akcije. Činjenica je da se u Crnoj Gori poslednjih godina sve više raspravlja o problemima zaštite životne sredine i ističe njihov značaj. Pored primjene zakona neophodno je spovoditi i stalne programe ekološke edukacije na svim nivoima, izjavio je Spahić na svečanosti.

Na skupu prezentacije su održale savjetnice u Agenciji Tatjana Đoković i Almina Bučan. Almina Bučan govorila je o projektu “Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje”.

„O posvećenosti Vlade Crne Gore rješavanju najvećih ekoloških problema u državi govori upravo činjenica da je za tu potrebu predviđeno potpisivanje kreditnog aranžmana sa Svjetskom bankom u iznosu do 50 miliona eura. Taj iznos neophodan je za nastavak Projekta „Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje“ i očekuje se da kreditni aranžman postane efektivan već do kraja tekuće godine. Crne ekolške tačke dakle, biće sanirane u naredne tri godine, kroz pomenuti Projekat, kazala je Bučan na prezentaciji.

Tatjana Đoković održala je prezentaciju na temu uticaja otpada na životnu sredinu. Đoković je kazala da neadekvatno odlaganje otpada na nesanitarnim deponijama, smetlištima i neuređenim odlagalištima otpada neposredno ima značajan negativan uticaj na sve segmente životne sredine (vazduh, podzemne i površinske vode, zemljište, floru i faunu).

“Čak i ako se propisno sakuplja i odlaže, otpad koji se nekontrolisano proizvodi, ponovo neupotrebljava i ne reciklira, ne doprinosi zaštiti životne sredine, već joj šteti. Upravljanje otpadom treba da se vrši na način kojim se obezbjeđuje najmanji rizik po ugrožavanje zdravlja ljudi i životne sredine, kontrolom i mjerama smanjenja: zagađenja voda, vazduha i zemljišta,opasnosti po biljni i životinjski svijet,opasnosti od nastajanja udesa, eksplozija ili požara ,negativnih uticaja na predjele i prirodna dobra od posebne vrijednosti (uključujući i negativan pejzažni efekat) i nivoa buke i neprijatnih mirisa, zaključila je Đoković.

Pored ostalih uglednih zvanica, na svečanosti su učestvovali i naši najmlađi ekološki aktivisti- učenici prvog razreda Osnovne škole „Maksim Gorki“ iz Podgorice, koji su skup uveličali recitacijama i izvođenjem horske pjesme.

 

 

 

 

Portal Analitika