Abiznis

RAE počela korekciju regulatornih prihoda, u EU trend rasta cijena struje za domaćinstva

struja
Zbog vjerovatnog poskupljenja cijene struje, Vlada mora naći način novi model subvencionisanja struje da zaštiti standard najugroženijih stanovnika

RAE počela korekciju regulatornih prihoda, u EU trend rasta cijena struje za domaćinstva
Portal AnalitikaIzvor

 

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) pokrenula je danas postupak utvrđivanja korekcija regulatorno dozvoljenog prihoda crnogorskih energetskih kompanija , na osnovu kojih će se znati nova cijena struje koja će početi da se primjenjuje od 1.avgusta.

- U pitanju je veoma složen posao, tako da će rad na korekcijama regulatorno dozvoljenih prihoda trajati mjesec dana. Dakle, u julu ćemo znati kolika će biti cijena struja za narednih godinu dana, kazano je Portalu Analitika nezvanično iz Regulatorne agencije za energetiku.

Nova cijena struje zavisiće dakle od korekcija regulatorno dozvoljenih prihoda, a prema ranijim projekcijama, struja za dvotarifna brojila bi trebalo da od 1.avgusta poskupi 6, 17 odsto. Zbog opšteg rasta cijena struja u Evropi, malo ko sumnja da neće doći do povećanja cijene električne energije za domaćinstva u Crnoj Gori.

U Crnoj Gori je trenutno,  kilovatsat električne energije za domaćinstva sa dvotarifnim brojila iznosi 8,2 centa.

Prema zvaničnim podacima Eurostata, cijene električne energije za domaćinstva u Evropskoj uniji porasle su 6,6 odsto u drugoj polovini prošle godine. Prosječna cijena struje za domaćinstva u zemljama EU je 19,7 centi.

Tako je prosječna cijena za domaćinstva u drugoj polovini prošle godine, bila je najniža u Bugarskoj gdje je iznosila 9,6 centi za kilovatsat zatim u Rumuniji 10,8 centi i Estoniji 11,2 centa. Najveće cijene su bile u Danskoj 29,7 centi, Kipru 29,1, Njemačkoj 26,8 i Italiji 23 centa.

Zbog vjerovatnog poskupljenja cijene struje, Vlada mora naći način novi model subvencionisanja struje, da bi zaštitila standard najugroženijih stanovnika.

Prema planu izvršne vlasti, nasstviće se sa postojećim programom subvencioniranja računa za utrošenu električnu energiju najugroženijim kategorijama stanovništva do 30. juna ove godine, a do tada treba da pripremi novi model pomoći, koji će prvi put. podrazumijevati i oprost dugova domaćinstvima koji se nalaze u stanju socijalne potrebe.

Dosadašnji model je predviđao da subvencija računa iznosi 40 odsto za račun do 60 eura, i 24 eura za račun preko 60 eura.

U Vladi smatraju da dosadašni model subvencioniranja treba promijeniti, pa su zadužili Ministarstvo ekonomije, Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Ministarstvo finansija da, u saradnji sa Elektroprivredom Crne Gore, razmotre modele daljeg subvencioniranja računa za utrošenu električnu energiju za socijalno najugroženije kategorije i odrede koordinatora ovih aktivnosti. Takođe ce i EPCG nastaviti da stimuliše redovne platiše koje do sada imaju 10 odsto popusta na račun.

Portal Analitika