Društvo

Džimi Pejdž sa kartom za Mars

0206tanjaPRVA
T
anja Bakić
rođena je 14. septembra 1981. Diplomirala je na anglističkoj katedri Filozofskog fakulteta u Nikšiću, odbranivši rad „Uticaji poezije Vilijama Blejka na rok muziku Džima Morisona“, a istom fakultetu stekla je i zvanje magistra književnih nauka, takođe na temu pjesništva Vilijama Blejka.

Džimi Pejdž sa kartom za Mars
Portal AnalitikaIzvor

Prvu zbirku poezije, „Treptaj“ objavila je već sa 15 godina. Do danas, njena ostvarenja su prevedena na sedam jezika, i upoznala ih je publika nekoliko značajnih evropskih festivala. Za njene novije naslove, „Svilene cipelice“ izdate 2011, i „Lover-crossed star“ iz 2012. godine, dobila je samo riječi hvale od književnika kao što su David Albahari, Vladimir Pištalo i Svetislav Basara. O njenoj novoj knjizi eseja „Voodoo Child: Priča o Jimiju Hendrixu“ koja uskoro izlazi iz štampe, proslavljeni džez muzičar Bojan Zulfikarpašić, je kazao da ga je veoma zainteresovala „većinom detalja o Hendriksovim prvobitnim inspiracijama i anegdotama“ koje nije znao i da se osjeća „beskrajno fasciniranim“ tim djelom.

0206tanja1Bakić je saradnica biblioteke Recepcija britanskih i irskih autora u Evropi prestižne akademske izdavačke kuće Bloomsbury sa sjedištem u Londonu, i jedan od autora zastupljenih u naučnoj studiji Vilijam Blejk u Evropi, koju su uredili najpoznatiji savremeni poznavaoci djela čuvenog pjesnika. Osim Blejka, prevodilac je poezije V.B. Jejtsa, Tagorea, Bajrona, E. Marvela, T. S. Eliota. Uz to, posljednja u nizu knjiga koje je prevela na engleski jezik je „The Arc of Finitude“ (Putanja konačnosti, 2013 - sa Stivenom Dž. Manganom) koja predstavlja izbor iz poezije Mladena Lompara. Priređivač je više knjiga, autorka posebnih publikaciji i eseja. Podsjećamo, u aprilu je rezidencijalno boravila u Tirani, gdje je u albanskoj Akademiji umjetnosti grupa studenata glume izvela perfomans inspirisan njenom poezijom. Od 6. juna do 7. jula svojim projektom „Učenici kao nastavnici: Novi nastavni plan i program“ predstaviće se u okviru Bijenala mladih umjetnika Evrope i Mediterana u Ankoni.

Autorka je veoma posvećena svom pozivu, ali - kao što se može zaključiti i iz njenog diplomskog rada – dijapazon interesovanja uveliko prevazilazi prostor omeđen formalnim obrazovanjem. Teme koje je privlače su i problematikom onostranog i misticizma u engleskoj poeziji i pop muzici 1960-ih godina.

I, na kraju, kada posmislite da nevjerovatnim detaljima života Tanje Bakić nema kraja, susretnete se sa njenim hobijem, a to je – gimnastika...

 

0206tanja2BUĐENJE

Što Vam nedostaje iz vremena kada ste bili dijete?

- Plakanje. Voljela sam da plačem.

Što najviše volite u tome što ste odrasli?

- Što sam visoka.

Za koji Vaš talenat smatrate da nije došao do izražaja?

- Muzički talenat. Oduvijek sam željela da naučim da sviram dva instrumenta – električnu gitaru i orgulje – ali, nažalost nisam.

Koju svoju osobinu smatrate najgorom?

- Strpljenje da slušam probleme drugih ljudi koji mi se onda „popnu preko glave“ i pretvore u psihološke vampire.

Što najviše cijenite kod drugih?

- Iskrene misli koje nikad ne izgovore niti pokažu.

0206tanja3U OGLEDALU

Kako bi se zvala Vaša filmska biografiju i ko biste voljeli da glumi Vas?

- Gvinet Paltrou bi glumila mene do moje 25 godine. Nakon tog perioda, glumila bi me Šeron Stoun. Film bi bio neka vrsta kombinacije rok mjuzikla „Kosa“ i rok opere „Tommy“.

Kako biste nekome, preko telefona, u pet riječi opisali sebe?

- Ne bih se opisivala.

Kako biste opisali sebe da ste hrana?

- Čokolada i višnja.

Koju moć super-junaka biste voljeli da imate?

- Moć Lilit.

Sa kojom ličnošću, stvarnom ili izmišljenom, biste se zamijenili na jedan dan?

- Sa Džimijem Pejdžom.

0206tanja4SVAKODNEVICA

Što radite nedjeljom poslijepodne?

- Pretvaram se da je ponedjeljak.

Koja pjesma Vam je uvijek u vrhu liste omiljenih?

- Ima ih puno. Ovo je mali dio: „Yardbirds“: „Still I'm Sad“, „Led Zeppelin“: „Since I've Been Loving You“, Džimi Hendriks: „Voodoo Child“ i „Slight Return, Little Wing“, „The Doors“: „Riders on the Storm“.

Koja knjiga/predstava/film je, u posljednje vrijeme, na Vas ostavila najsnažniji utisak?

- Poezija Sajmona Armitidža.

Gdje biste voljeli da otputujete?

- Sljedeća destinacija mi je London.

Koje prevozno sredstvo najmanje volite?

- Traktor.

DA TI KAŽEM...

Kome sve ispričate?

- Svom petogodišnjem sestriću. On zna sve moje tajne.

Čemu se uvijek obradujete?

- Doručku.

Da li za nečim žalite?

- Žalim što sam bila žrtva upotpunjavanja tuđeg dokonog vremena.

Bez čega ne možete?

- Bez muzike i kafe.

Za što ste se posljednji put izvinili?

- Ne sjećam se.

0206tanja5SUMRAK

Koje tri želje biste tražili da Vam ispuni zlatna ribica?

- Da se ja pretvorim u zlatnu ribicu.

Što je najteže što ste do sada uradili?

- Što su me tjerali u školi da učim napamet pjesmice.

Kada biste saznali da Vam je ostalo samo tri mjeseca života, kako biste ih proveli?

- Prodala bih sve što imam i od tog novca kupila kartu u jednom smjeru do Marsa. Pošto tamo vladaju drugačiji uslovi za život, možda ja ipak ne umrem i ostanem tamo da živim u utopiji.

Kako biste voljeli da umrete?

- Ne bih umrla. Samo bih prešla u drugo stanje. Zatim bi se moje zemaljsko tijelo kremiralo, jedan dio pepela bi se bacio u svemir iz rakete (kao što je to bio slučaj s pepelom Timotija Lirija), drugi dio pepela bi se bacio u more, treći u zemlju, a četvrti u vatru. To bi meni pomoglo da se uspješno održim u „drugom stanju“.

Koji bi bio Vaš epitaf?

- „Full many a flower is born to blush unseen“ by Thomas Gray.

Priredila: K.Jerkov

Portal Analitika