Društvo

RadnaU toku provjera potpisa sa listi za izbor članova manjinskih savjeta

2805potpisok
Povodom sve većeg interesovanja institucija i pojedinaca, a po isteku roka za predaju dokumentacije za prijavljivanje pripadnika manjinskih naroda za učešće na elektorskoj skupštini za izbor članova manjinskih savjeta u Crnoj Gori, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava saopštilo je da je, u saradnji sa predstavnicima savjeta, izradilo pravila za izbor članova savjeta manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice koja su objavljena u Službenom listu 1. marta.

RadnaU toku provjera potpisa sa listi za izbor članova manjinskih savjeta
Portal AnalitikaIzvor

-Donošenjem ovog dokumenta stvorene su pravne pretpostavke za proces izbora novih sastava manjinskih savjeta. Ministarstvo je, putem sredstava javnog informisanja, uputilo poziv građanima za prijavljivanje za učešće na elektorskoj skupštini koji je sadržao uslove i popis potrebne dokumentacije, kao i rok za prijavljivanje.  Svi postojeći savjeti su obrazovali svoje izborne komisije koje su primale i provjeravaju dokumentaciju o ispunjenosti uslova za učešće na elektorskoj skupštini. Rješenjem ministra za ljudska i manjinska prava od 29. aprila obrazovana je šestočlana radna grupa za praćenje procesa izbora za članove savjeta manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice, koja je sastavljena od predstavnika Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije i Ministarstva unutrašnjih poslova. Imajući u vidu veoma precizno pravilima definisane uslove, kao i prateće obrasce, kako za kandidate za elektore, tako i za lica koja tim elektorima svojim potpisom daju podršku, Radna grupa već provjerava pristiglu dokumentaciju u pogledu potrebnog broja potpisa, mogućeg dupliranja potpisa, za koji je savjet data podrška, da li je to lice iste nacionalne pripadnosti kao i savjet koji se bira, kroz lične podatke će se provjeriti punoljetnost lica i da li se to lice nalazi u Centralnom biračkom spisku. Ukoliko podnijeta dokumentacija sadrži određene nedostatke, podnosiocu prijave se daje rok da ih otkloni. Prema licu koje u bilo kom dijelu procesa izvši bilo kakvu zloupotrebu pokrenuće se odgovarajući postupak. Cijela procedura se obavlja u skladu sa zakonskim rješenjima o zaštiti ličnih podataka- ističe se u saopštenju ministarstva, dostavljenom Portalu Analitika.

Napominje se da će na osnovu podnijetih prijava, nakon provjera, izborne komisije utvrditi spisak elektora.

-Na osnovu ovog spiska, zakazuje se elektorska skupština. Rok za održavanje elektorske skupštine ne može biti kraći od 15 dana, niti duži od 45 dana od dana donošenja odluke o sazivanju elektorske skupštine. Na samoj elektorskoj skupštini, uz definisanu proceduru, biće izabran preostali broj članova savjeta. Savjeti se registruju kod ministarstva, čime stiču svojstvo pravnog lica i pravo da se finansiraju iz budžeta- pojašnjeno je u saopštenju.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava najavilo je da će do kraja godine napraviti analizu dosadašnje implementacije Zakona o manjinskim pravima i slobodama, koja će posebno obuhvatiti rad i funkcionisanje institucija obrazovanih u skladu sa ovim propisom.

-Ukoliko se ukaže potreba za izmjenama zakona ministarstvo će preuzeti i te aktivnosti. Inicijative koje se mogu čuti od strane pojedinaca, institucija i nevladinih organizacija u dijelu izbora i funkcionisanja savjeta i Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, kao institucije obrazovane od strane Skupštine Crne Gore, će biti ozbiljno razmotrene od strane ministarstva, a sve u cilju što kvalitetnijeg rada i unapređenja položaja manjina u našem društvu- zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika