Društvo

Uloga lokalnih samouprava ključna za zaštitu životne sredine

2705Daliborka-Pejovic
U
loga lokalnih samouprava važna je za zaštitu životne sredine, i svaka opština mora dati masimalan doprinos tom cilju, ocijenjeno je na okruglom stolu Izazovi u implementaciji propisa Evropske unije (EU) u oblasti životne sredine, prenosi Mina.

Uloga lokalnih samouprava ključna za zaštitu životne sredine
Portal AnalitikaIzvor

Sekretar pregovaračke grupe o pristupu Crne Gore EU Milivoje Jurišić, rekao je da je uloga lokalnih samouprava izuzetno važna za zaštitu životne sredine, koja predstavlja jednu od najzahtjevnihih politika EU u procesu pristupnih pregovora.

»Osnovna pretpostavka za rješavanje problema zaštite životne sredine je postojanje određenih kapaciteta lokalne samouprave, i jasno definisanje njene uloge, kao i postojanje određenih mehanizama vertikalne i horizontalne koordinacije«, smatra on.

Jurišić je naveo da svaka opština mora dati maksimalan doprinos zaštiti životne sredine.

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Daliborka Pejović, kazala je da još u opštinama ne postoji razvijen monitoring životne sredine, koji govori o njenom stanju, navodeći da su neke opštine napravile poboljšaje na tom planu.

Ona smatra da je potrebna analiza stanja svake lokalne uprave i njihovih mogućnosti da bi bile u segmentu isteka pregovaračkog procesa.

»S druge strane, smatram da treba biti transparentan i javan u traženju modaliteta i kapaciteta koji će pomoći da se neke lokalne samouprave razviju na onaj način koji će zadovoljiti javni interes i potrebu građanada budu snabdijeveni elentarnom pravnom zaštitom«, kazala je Pejović.

Generalni direktor za oblast životne sredine u Minstarstvu održivog razvoja i turizma, Ivana Vojinović kazala je da je potrebna podjela odgovornisti i ovlašćenja za pojedine dijelove politika, kada je poglavlje 27 - Životna sredina u pitanju.

»U tom dijelu potrebna je postojanje jake i snažne ekološke inspekcije. To je ključna karika za uspjeh primjene evropskih standarda«, rekla je ona.

Vojinović je navela da trenutno u Crnoj Gori postoji sedam ekoloških inspektora koji svakodnevnio vrše kontrolu nadzora i sprovođenja zakonodavstva, navodeći da još uvijek nisu formirane ekološke inspekcije na lokalnom nivou.

Ona je rekla da su potrebni snažni administrativni kapaciteti na nivou lokalnih samouprava, pojašnjavajući da oblast životne sredine zahtijeva posebna znanja i vještine.

»Jer se u većim opštinama uglavnom jedna osoba bavi pitanjima zaštite životne sredine, što znači da u narednom periodu treba ići u pravcu angažovanja i mobilisanja dovoljnog broja ljudi koji će raditi na tim poslovima«, kazala je Vojinović.

Ona je navela da je potrebno uložiti i novac.

Generalni sekretar zajednice opština Crne Gore Rajko Golubović kazao je da uključivanje lokalne vlasti u proces Evropskih integracija podrazumjeva između ostalog sposobnost i mogućnost njenih organa da primjene norme pravnog poretka kojima se direktno riješavaju pitanja koja spadaju u njihovu nadležnost.

»Izazov decentralizacije uveo je u proces donošenja odluka afirmaciju metode dogovarnja, usklađivanja suprostavljenih interesa, saradnje i koordiniranog djelovanja centralnih i lokalnih organa vlasti uz uključivanje ostalih društvenih aktera, civilnog sektora«, naveo je on.

Golubović je rekao da bi uključivanje građana a efikasan način doprinjelo zaštiti životne sredine.

Potpresjednik Privredne komore, Ivan Saveljić kazao je da moramo dugoročno razmišljati za koje obaveze se traži odlaganje obaveza u procesu pregovora sa EU.

»Moramo postati svjesni činjenice da nerazumjevanje i nespremnost u oblasti životne sredine mogu u budućnosti imati najveću cijenu po kvalitet života i tok integracija«, naveo je on.

Portal Analitika