Politika

Pozitivna: Ne povećavajte PDV, naplatite poreski dug

2505MilosKonatar
P
ozivamo Vladu, kao i Ministarstvo finansija, da uposle sve kapacitete i iskoriste sve zakonske mogućnosti za naplatu postojećeg poreskog duga, koji po posljednjim analizama prelazi 350 miliona eura, i na taj način obezbjede nedostajuća sredstva u budžetu Crne Gore, ističu iz Pozitivne Crne Gore u saopštenju koje potpisuje Miloš Konatar, člana Predsjedništva te stranke.

Pozitivna: Ne povećavajte PDV, naplatite poreski dug
Portal AnalitikaIzvor

Konatar iznosi stav Pozitivne koja se oštro protivi namjeri Vlade da poveća postojeću stopu PDV-a od 17 odsto kao mjeru fiskalne konsolidacije.

- Povećanje PDV-a će usloviti povećanje cijena najvećeg broja proizvoda i usluga, što će neminovno prouzrokaovati dalji rast inflacije. Na žalost, sve to će imati za rezultat smanjenje kupovne moći građana i dalje narušavanje i onako teškog socijalnog stanja najugroženijih slojeva stanovništva. Takođe, povećanje PDV-a će značiti i teže uslove

poslovanja privrednih subjekata, a posebno malih i srednjih preduzeća, ugrožavajući njihov opstanak na tržištu i dalji rast nelikvidnosti crnogorske privrede.

Za Pozitivnu Crnu Goru, kako kaže član njenog Predsjedništva, neprihvatljivo je da teret krize pada na građane i zdravi dio privrede, a da istovremeno postoji više od 350 miliona eura poreskog duga, „koje Vlada i nadležno Ministarstvo ne žele ili neće da naplate“.

- Stoga ih pozivamo da svoje kapacitete i energiju usmjere ka naplati poreskog duga od svojih prijatelja, kumova i poslovnih partnera koji godinama rade na štetu Crne Gore i njenih građana. Očekujemo da Vlada Crne Gore pokaže ozbiljnost i odgovornost. Najlakše je povećati stopu PDV-a, ali odgovorna vlast mora donostiti ispravne i teške, a ne lake i pogrešne odluke. Pozitivna Crna Gora duboko vjeruje da je povećanje stope PDV-a pogrešna odluka, te da moramo tražiti druge načine za povećanje prihoda i finansijsku konsolidaciju – stoji na kraju saopštenja koje potpisuje Konatar.

Portal Analitika