TV / Film

Film o 'Vikiliksu' pristrasan

24as
"V
ikiliks" je kritikovao dokumentarni film "Mi krademo tajne: Priča o Vikiliksu", koji govori o kontroverznom osnivaču sajta Asanžu i njegovom glavnom doušniku.

Film o 'Vikiliksu' pristrasan
Portal AnalitikaIzvor

"Vikiliks" je saopštio da nije učestvovao u snimanju ovog filma koji će danas imati premijeru u SAD, ali je na sajtu objavio transkript tog filma, prenosi AFP.

Sajt "Vikiliks" opisao je novi dokumentarac kao pristrasan i optužio režisera za "greške i opsjenu". 

U saopštenju se navodi da film netačno opisuje veze izmedju osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža i Bredlija Maninga, američkog vojnika koji je obezbijedio na hiljade povjerljivih dokumenata sajtu. 

Mening, obavještajni analitičar koji je priznao da je "Vikiliksu" dostavio više stotina hiljada tajnih vojnih dokumenata i povjerljivih diplomatskih mejlova, mogao bi biti osuđen na doživotni zatvor. Njegovo suđenje pred vojnim sudom biće nastvljeno 3. juna. 

Asanž, australijski haker koji je osnovao sajt "Vikiliks", već skoro godinu dana živi u asmbasadi Ekvadora u Londonu, pokušavajući da izbjegne izručenje Švedskoj koja hoće da ga ispita zbog optužbi za silovanje. 

"Vikiliks" je objavio da su u filmu "Meningova navodna djela predstavljena kao karakterna mana, a ne kao trijumf savjesti", dok je način na koji je prikazan njegov odnos sa Asanžom "krajnje neodgovoran". 

U filmu je prikazano, iako dokazi govore suprotno, da je Asanž zajedno sa Meningom kovao zavjeru da počini špijunažu ili slična krivična djela, navodi "Vikiliks". 

"Ni Džulijan Asanž niti bilo ko drugi ko je imao bilo kakve veze sa 'Vikiliksom' tokom protekle dvije i po godine nije pristao da učestvuje u snimanju filma", saopštio je "Vikiliks". 

Američki režiser filma Aleks Gibni nedavno je izjavio da se film bavi zloupotrebom vlasti i arogancijom američke vlade, ali i Džulijana Asanža. "U trenutku najveće slave Asanž je postao suviše nalik na neprijatelje koje je htio da razotkrije", rekao je Gibni. 

On tvrdi da je beskonačno dugo pregovarao sa Asanžom, ali da je on na kraju odbio njegove zahtjeve da da intervju. Režiser nije mogao da intervjuiše ni Meninga koji se od hapšenja 2010. nalazi u vojnom pritvoru. 

SAD su optužile "Vikiliks" da je ugrozio nacionalnu bezbjednost objavljivanjem povjerljivih dokumenata među kojima su bili i izvještaji o mučenjima i civilnim žrtvama u Iraku i Avganistanu.

IZVOR: TANJUG,B92

Portal Analitika