Kultura

"As pik" Draška Đurovića sjutra na međunarodnom festivalu SEE Paris

2205aspik
N
agrađivano ostvarenje Draška Đurovića „As pik: Loša sudbina“ biće sjutra prikazan u takmičarskoj selekciji trećeg festivala filmova jugoistočne Evrope SEE a Paris, saznaje Portal Analitika.

"As pik" Draška Đurovića sjutra na međunarodnom festivalu SEE Paris
Portal AnalitikaIzvor

„As pik“ je premijerno prikazan u avgustu prošle godine, na Montenegro Film Festivalu u Herceg Novom. Do danas je prikazan na više festivala u regionu i Evropi, gdje je zavrijedio nagrade za glumu, produkciju i režiju.

Reditelj Draško Đurović snimio je ovo ostvarenje po scenariju Obrada Nenezića i u produkciji Udruženja filmskih radnika Crne Gore. U filmu igraju Branislav Popović, Peđa Bjelac, Momčilo Otašević, Majkl Madsen, Jelena Simić, Milica Milša, Olja Vuković, Dragan Račić, Georg Pusep, Branka Otašević, Danilo Čelebić, Momčilo Pićurić i Slavko Klikovac.

Festival će sjutra svečano otvoriti generalni sekretar UNESCO-a Irina Bokova, kao i ministar kulture Crne Gore Branislav Mićunović. Govoriće i predsjednik Savjeta festivala Jordan Plevneš, počasni predsjednik Savjeta festivala Iv Buase, ambasador Hrvatske u Francuskoj Ivo Goldštajn, gradonačelnik Velikog Tronova Danijel Panov, gradonačelnik Ohrida Nikola Bakračeski i laureat nagrade za najboljeg glumca Meto Jovanovski.

Zatim će biti prikazan film još jednog crnogorskog filmskog stvaraoca: riječ je o naslovu „Ruže“ Gorana Bjelanovića koji se nalazi u selekciji kratkog metra Kanskog festivala koji je u toku. Veče otvaranja će zaokružiti makedonska grupa „La Colonie Volvox“.

2205seeparisDo 25. maja biće ukupno predstavljeno sedam dugometražnih filmova, a to su još „Noćni brodovi“ Igora Mirkovića (Hrvatska), „Agon“ Roberta Budina (Albanija – Grčka), „Incognita“ Mihaila Pandurskog (Bugarska), „Shanghai Gypsy“ Marka Nebresnika (Slovenija), „September“ Ćamila Agačikoglua (Turska), „Mama ei de tranzitie“ i Kristine Nikitus (Rumunija).

Prateći program čine ostvarenja kratkog metra, koja će od ove godine imati i svoj festival „SEE a Paris Docs“, od 3. do 13. jula, tokom Evropskog kampa jezika i prevodilaštva „Frankofonija i slovenski putevi“.

Projekcije će biti priređivane u kulturnom centru „L'Entrepot“, koji će 23. maja ugostiti i literarni događaj „SEE a Paris - Paris a SEE“.

Prošle godine su Crnu Goru na ovom festivalu predstavljali „Mali ljubavni bog“ Željka Sošića, kao i „Lokalni vampir“ Branka Baletića, koji je za ovaj film dobio nagradu za najboljeg reditelja.

 

Portal Analitika