Abiznis

Ilahi: Vlada da postupno ugasi KAP, poveća PDV i smanji dug

mmfslajd
Š
ef misije MMF-a Nadeem Ilahi saopštio je da je preporuka te organizacije Vladi da postupno ugasi KAP, poveća stopu PDV-a i da značajno smanji postojeći nivo duga.

Ilahi: Vlada da postupno ugasi KAP, poveća PDV i smanji dug
Portal AnalitikaIzvor

- Potrebno je da Vlada utvrdi krajnji datum kada treba KAP da bude likvidiran. KAP je u proteklim godinama bio glavni izvor crpljenja državnog budžeta, što je uticalo i na povećanje državnog duga. Radnicima koji ostanu bez posla država treba da isplati kompezacije (otpremnine), a u toku postupka likvidacije moguće je da se nađe investitor koji bi održao neku vrstu proizvodnje, rekao je Ilahi na konferenciji za novinare.

Rast ekonomije između jedan i dva odsto: Ilahi je kazao da je procjena MMF-a da će crnogorska ekonomija ove godine rasti po stopi između jedan i dva odsto.

Međutim, postoji potencijal za dodstni rast crnogorske ekonomije ukoliko se realizuju sve predviđene investicije u sektoru turizma. Glavni rizici spolja su ekonomska situacija u Evropi i Rusiji, dok je glavni unutrašnji rizik veliko povećanje javnog duga u proteklih nekoliko godina. To je bio i glavni fokus naših razgovora, naveo je Ilahi, dodajući da su razgovori usmjereni da se smanji postojeći nivo duga i budžet.

- Naše mišljenje je da nakon godina slabih mjera u fiskalnoj politici ove godine, su uvedene mjere koje će uticati da se smanji deficit i veoma veliki nivo duga. U tm kontekstu podržavamo mjere koje su do sada urađene, i ohrabrujemo Vladu da preduzmu povećanje stope PDV-a sa 17 na 19 odsto.  Zabrinuti smo zbog činjenice da je Crna Gora suočena sa velikim povećanjem javnog duga u proteklih četiri godine. Postoji potreba da se ovaj nivo duga (54 odsto BDP-a) u sljedećih deset godina spusti na nekih 30 odsto društvenog proizvoda, rekao je Ilahi.

On je rekao da je MMF ohrabren što Vlada dijeli isto mišljenje sa MMF-om povodom tog  pitanja.

- MMF će pomoći Vladi da osmisli model smanjenja tog duga, najavio je Ilahi.

Oprezno sa autoputom: On je rekao da su sa Vladom razgovarali o najavljenim infrastrukturnim projektima, naročito o autoputu.

- Mi podržavamo ideju da izgradanja autoputa može donijeti benefite ekonomiji, ali smatramo da takav projekat ne bi smio da dovede do povećanja zaduženosti zemlje koja je inače vrlo visoka. Možda treba razmatrati finansiranje ovog projekta, na taj način da ne predstavlja kreiranje državnog duga, kazao je Ilahi.

Što se tiče KAP-a, to je, kako je dodao, veliki problem i za ekonomiju i za budžet.

- To je probem koji treba riješiti i podržavamo želju državnih organa da to pitanje riješe. Zbog toga podržavamo smanjenje broja radnika i smanjenje obima poslovanja te fabrike. To implicira smanjenje fiskalnog rizika. Ali smo mišljenja da treba prekinuti princip državne pomoći KAP-a, pa je naš savjet Vladi da napravi plan postupne likvidacije fabrike. I da u međuvremenu treba prekinuti bilo kakve subvencije iz budžeta, naveo je Ilahi.

Dobro stanje u bankarskom sektoru: MMF je zadovoljan stanjem u bankarskom sistemu, jer smatraju da su se stvari odvijale u pravom pravcu.

-Bankarski sistem se sada više oslanja na bakarske depozite više nego što je bilo prethodnih godina, i to predstavlja dobar razvoj situacije. Naravno, jedna od posljedica je značajan pad kreditnih aktivnosti, a takođe je došlo do povećanja loših kredita, što je zabrinjavajuće. Naš predlog je da se nekvalitetni krediti prenesu na factoring kompanije, tako da kompanije mogu isčistiti bilanse i nastaviti da rastu, objasnio je Ilahi, dodajući da su mjere sprovedene u restrukturiranju loših kredita bile spore.

- Pozdravljamo mjere koje su nadležni sproveli u borbi protiv sive ekonomije, jer to predstavlja veliki problem u sektoru turizma. Takođe ohrabrujemo rješenja specifična za tržište rada, pojasnio je Ilahi.

Ministar finansija Radoje Žugić kazao je da je MMF dao snažan doprinos objektivizaciji radnih učinaka, svako u svojoj nadležnosti.

- Zajedno smo konstatovali ključne ranjivosti u svim sektorima. Zahvalan sam na savjetima, ali i na ohrabrenju na ono što smo uradli u prethodnom periodu, kazao je Žugić.

Prema njegovim riječima, ključna ranjivost crnogorske ekonomije je visok nivo deficita budžeta i njime generisanog javnog duga.

- Svakako da smo pokušali u našim komunikacijama da predstavimo sve bolne i  nepopularne mjere u dijelu fiskalne odgovornosti, rekao je Žugić, nabrajujući sve mjere koje Vlada uradila u prethodnom periodu.

- Pomenuo bih mjere u suzbijanju sive ekonomije, gdje postižemo izvanredne rezultate. Izvještaji sa Primorja govore da se snažno popravlja fiskalna disciplina, pojasnio je Žugić.

On je rekao da Vlada razmišlja samo o povećanju veće stope PDV-a (17 odsto), a ne i niže na osnovne životne namirnice, čime se štite najranjiviji slojevi stanovništva.

- Cilj nam je da to budu kratkoročne mjere, kako bi sačuvali konkurentnost naše ekonomije, rekao je ministar finansija. Žugić je saopštio da je procijenjeni rast crnogorske ekonomije u prvom kvartalu između četiri i pet odsto.

Guverner CBCG Milojica Dakić je kazao da su sa MMF-om imali veoma korektne, potrebne i uspješne razgovore sa MMF-om.

- Misija je upoznata sa svim kretanjima u oblasti finansijskog, realnog i bankarskog sektora. Zajednička konstatacija je da se kretanja u bankarskom sektoru odvijaju u dobrom smjeru. Od značaja je da uvijek imamo smanjenu kreditnu aktivnost banaka, a ono što je zajedniča konstatacija je da imamo stalnu superviziju i zahtjeve za dokapitalizaciju banaka, rekao je Dakić, dodajući da je potrebno banke da brzo reaguju na njihove zahtjeve za dokapitalizaciju i rezerve.

- Problem predstavlja visok nivo loših kredita, a nadamo se da će projekat koji realizujemo sa Svjetskom bankom dati neki rezultat, kazao je Dakić.

Misija MMF-a je boravila u posjeti Crnoj Gori od 10.maja do danas.

 

Portal Analitika