Društvo

Elektronski uređaji programirani da kraće traju

19masinaok
F
rancuski "Mond" objavio je izvještaj "Evropskog potrošačkog centra" čiji istraživači tvrde da se današnji proizvodi bijele tehnike ili elektronski uređaji namjerno prave sa kraćim rokom trajanja.

Elektronski uređaji programirani da kraće traju
Portal AnalitikaIzvor


U izvještaju "Programirana dotrajalost, produkt potrošačkog društva" navode se mnogobrojni primjeri kako potrošači dobijaju krajnji proizvod kome se već unaprijed zna kada će mu doći kraj. Kako se navodi, jedan od slučajeva su nove mašine za veš, koje su programirane tako da izdrže 2.000 do 2.500 pranja. Slično je i sa pojedinim novijim generacijama televizora, koji su podešeni da rade do 20.000 sati.



"Bubanj se sve više pravi od plastike, a ne od inoksa, što automatski znači da će cio mehanizam kraće trajati", dodaje se u istraživanju "Evropskog potrošačkog centra", uz sumnju da je dotrajalost proizvoda u Evropi namjerno planirana, kako bi se potrošači primorali da češće odlaze u kupovinu. Najčešće se radi o "funkcionalnoj grešci" nekog proizvoda. Kada samo jedan dio otkaže, prestaje da radi cijela mašina za sudove, veš ili, recimo, pegla. To se odnosi i na gotovo sve električne ili elektroničke proizvode - televizore, mobilne telefone, kompjutere...



Poznavaoci tvrde da se ova pojava naziva "stručno uprogramirana greška" i postoji već godinama. Svaki proizvod se testira na izdržljivost, ako su u pitanju mehanički proizvodi na tačno određen broj radnih sati i koji mora da odgovara garantnom roku. Isto je i kod elektronike, gde se (javna je tajna) često softverski ubacuje greška. Zbog toga se dešava da je sa pojedinim uređajem sve u najboljem redu tačno koliko proizvođač odgovara za njegovu popravku.



Prema riječima Vladimira Vukašinovića, direktora firme Kvalitet, evidentno je da je digitalna elektronika preuzela primat i da to može biti jedan deo problematike.



"Digitalne elektronike još samo nema kod pegli, mada se i tu može naći. Ali i vrsta i kvalitet materijala koji se upotrebljava u proizvodnji svakako igraju važnu ulogu. Recimo, ranije su se bojleri proizvodili od mnogo kvalitetnijeg i debljeg lima, to su činjenice. Ali proizvođači to ne rade na svoju ruku, već su spušteni standardi. Na taj način se i smanjuje rok upotrebe", objašnjava Vukašinović za "Potrošač".



Prema pisanju stranih medija, posebna priča su mobilni telefoni (oni "pametni") koji takođe često pate od "funkcionalne greške". Dodatnu opremu je nakon nekog vremena gotovo nemoguće nabaviti jer se više i ne proizvodi, a za najnovije aplikacije vam treba i najnoviji model pametnog telefona.



Evropski potrošački centar pozvao je nadležne u Evropskoj uniji da se ozbiljno uhvate u koštac s tim problemom i traži oštriju zakonsku zakonsku regulativu u pogledu vijeka trajanja nekog proizvoda. Predlog zakona podnijela je Evropska ekološka partija.

tekst i foto: Mondo.rs

 

Portal Analitika