Abiznis

IVANOVIĆ: Biodiverzitet jedan od glavnih resursa Crne Gore

1504petarivanovicok
M
inistar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović i Ministar nauke prof. dr Sanja Vlahović primili su danas delegaciju eksperata iz La Riohe predvođenu dr Hoze Miguel Martinez Zapater, direktorom Instituta za vinogradarstvo i vinarstvo La Riohe.

IVANOVIĆ: Biodiverzitet jedan od glavnih resursa Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Tokom srdačnog razgovora zajednički je razmotrena realizacija projekta "Genetske karakterizacije crnogorskih sorti vinove loze" koji predstavlja osnov za dalje korake u definisanju autohtonih sorti vinove loze.

Ministar Ivanović otvorio je i Okrugli sto na temu “Genetski diverzitet crnogorskih sorti vinove loze, u kontekstu evropskog vinogradarstva i vinarstva”. Otvarajući skup, on je istakao značaj savremenih naučnih istraživanja u poljoprivredi i nagovijestio slične inicijative u drugim sektorima poljoprivrede, poput proizvodnje maslinovog ulja, ljekovitog bilja, ratarstva, itd.

Prof. dr Miodrag Grbić sa kanadskog Univerziteta Zapadna Ontarija, naglasio je da je jedan od glavnih resursa Crne Gore biodiverzitet, koji predstavlja osnov za razvoj poljoprivrede. Objasnio je značaj genetskih istraživanja koja mogu dati odgovore na pitanja vezana za evolutivnu prošlost sorti vinove loze, načine njihovog korišcenja kroz istoriju i potencijale za budućnost.

Direktor Instituta za vinogradarstvo i vinarstvo La Riohe dr Hoze Miguel Martinez Zapater naglasio je da je evidentno da su vinarstvo i vinogradarstvo duboko ukorijenjeni u crnogorskoj tradiciji, te da postoji visok nivo fenotipskog diverziteta vinove loze i prisustva divljih populacija vinove loze koje su u drugim djelovima Evrope gotovo nestale. Posebno je istakao evidentan visok stepen biodiverziteta, što je indikator dobrog stanja ekosistema.

Direktor za enologiju i vitikulturu Instituta CIDA La Riohe dr Enrike García-Escudero, iznio je saznanja i impresije stečene tokom terenskih posjeta vinskim regionima u Crnoj Gori, i istakao potrebu za unapređenjem tehnoloških procesa u proizvodnji vina, kao i visoki potencijal za razvoj crnogorskog vinogradarstva.

Dekanica Fakulteta za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju dr Vesna Maraš izložila je istorijski pregled vinarstva u Crnoj Gori i prezentovala dosadašnje rezultate naučno-istraživačkih projekata u okviru kojih su rađene molekularne i druge analize sorti vinove loze i germplazme u Crnoj Gori.

Učesnici okruglog stola bili su i predstavnici crnogorskih vinarija, kompanije “Plantaže”, predstavnici Nacionalnog udruženja somelijera, studenti i profesori Univerziteta Donja Gorica.

Portal Analitika