Društvo

UCG: Vratiti predlog Zakona o visokom obrazovanju u formu nacrta

1605ucg
P
rošireni rektorski kolegijum Univerziteta Crne Gore (rektor, prorektori, dekani i direktori: u daljem tekstu Kolegijum) održao je danas sastanak na kojem je razmatran Prijedlog Zakona o visokom obrazovanju. U raspravi je iznijeto niz načelnih i pojedinačnih primjedbi na tekst Zakona, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

UCG: Vratiti predlog Zakona o visokom obrazovanju u formu nacrta
Portal AnalitikaIzvor

Kolegijum je imao problema da razumije ideje i koncept novog Zakona, tim prije što je izostalo obrazloženje predloženih rješenja. Predloženi tekst Zakona nema jasan koncept, prenormiran je i predstavlja korak nazad u odnosu na važeći Zakon, kako u pogledu metoda regulisanja, tako i u pogledu pojedinačnih rješenja.

Ustvari, tekst Prijedloga Zakona predstavlja niz intervencija u postojeći koncept, a koje ne doprinose njegovom poboljšanju, već kreiraju prostor visokog obrazovanja koji predstavlja mješavinu starog i novog, što će stvoriti velike probleme u njegovoj implementaciji.

Generalno, predloženi Zakon znatno ograničava autonomiju državnog Univerziteta, a jača ulogu resornog ministarstva, pri čemu ne definiše njegovu odgovornost i obaveze. Kolegijum smatra da nije u skladu sa načelom autonomije Univerziteta propisivanje strukture organa univerziteta i načina njihovog izbora. Posebno nije primjereno detaljno normiranje pravila studiranja, i ovaj kazuistički i oportunistički pristup će izazvati ozbiljne probleme u implementaciji novog Zakona, jer po prirodi stvari ovo bi trebalo da bude materija koja se uređuje autonomnim aktima ustanove visokog obrazovanja.

Preuzimanje od strane Ministarstva određenih nadležnosti Savjeta za visoko obrazovanje kao regulatornog tijela i njegovo faktičko pretvaranje u savjetodavno tijelo, bez jačanja njegovih stručnih, administrativnih i drugih kapaciteta, stvara nejasan koncept obezbjeđenja kvaliteta visokog obrazovanja, koji treba da promoviše željene standarde kvaliteta i da eliminiše svaki politički uticaj.

Kolegijum smatra da predloženi model finansiranja nije razrađen i implementiran u skladu sa kriterijumima finansiranja utvrđenim u Strategiji razvoja visokog obrazovanja. On ne nudi jasan koncept i odgovornost osnivača u pogledu finansiranja državnog Univerziteta, dok pri tome uvodi niz ograničenja koja se odnose na ostvarivanje prihoda Univerziteta. Posebno nije prihvatljivo da se principijelno omogućava finansiranje iz budžeta i državnih i privatnih ustanova, i da je to legalizacija neprihvatljive dosadašnje prakse.

Generalno, Kolegijum izražava nezadovoljstvo sa predloženim tekstom Zakona i ukazuje da zbog brojnih primjedbi na koncept i pojedinačne odredbe nije cjelishodno amandmanski djelovati, pa predlaže da se Zakon povuče iz procedure i vrati u formu nacrta, kako bi se kroz javnu diskusiju došlo do kvalitetnijih zakonskih rješenja, kaže se na kraju saopštenja.

 

Portal Analitika