Region

Sarajevo: Šest godina gradili pet kilometara obilaznice

1305obilaznicasarajevook
P
rva dionica sarajevske zaobilaznice, dužine pet kilometara, biće konačno završena 22. maja, šest godina nakon početka radova, javlja Dnevni Avaz.

Sarajevo: Šest godina gradili pet kilometara obilaznice
Portal AnalitikaIzvor

U članku se ističe da činjenica da je u prosjeku građeno manje od kilometar autoputa godišnje govori da je riječ o najsporije realizovanom projektu u regiji, a vjerojatno i u Evropi.

"Projekat izgradnje sarajevske obilaznice, dionice Jošanica - Butila sa uključenom petljom Butila, prema potpisanom ugovoru sa izvođačem radova Štrabag i HP Investing, trebao je biti završen 26. aprila. Zbog loših vremenskih uslova izvođač nije mogao izvršiti završne radove, nakon čega je uslijedio zahtjev za produženje ugovora do 22. maja", kazali su Dnevnom avazu u "Cestama Federacije".

Dodaje se da će, prema trenutnom stanju na terenu, taj rok biti ispoštovan.

Ovaj projekat najprije je dodijeljen slovenskom SCT-u, koji je bankrotirao. Nakon pauze, posao na nastavku izgradnje dionice dobili su Štrabag i HP Investing, koji su trebali radove okončati još jesenas, ali im je rok nekoliko puta produžavan.

Gradnja druge dionice, od Butila prema Stupa, takođe još nije završena. Izgradnju treće dionice preuzele su Autoceste FBiH, koje sa kreditorima pregovaraju o načinu izbora izvođača radova da bi se na tome izgubilo što manje vremena.

 

foto: avaz.ba

Portal Analitika