Abiznis

EKIP: Operatori poboljšali kvalitet usluga

1305mobilniok
P
ravilnikom o kvalitetu javnih elektronskih komunikacionih usluga propisani su parametri njihovog kvaliteta u fiksnim i mobilnim mrežama, metode njihovog mjerenja i način objavljivanja rezultata mjerenja, kako bi se obezbjedila javna dostupnost informacija o kvalitetu usluga koje pružaju operatori u Crnoj Gori i da bi korisnici mogli da izaberu elektronske komunikacione usluge koje odgovaraju njihovim potrebama, saopšteno je Portalu Analitika iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

EKIP: Operatori poboljšali kvalitet usluga
Portal AnalitikaIzvor

“Prema Pravilniku, operatori su obavezni da mjere parametre kvaliteta usluga, objave na svojoj internet stranici izmjerene vrijednosti parametara kvaliteta usluga i dostave agenciji izvještaje o izmjerenim vrijednostima parametara kvaliteta usluga, koje će EKIP objaviti u obliku uporednih pregleda koji pokazuju nivo kvaliteta usluga kod različitih operatora, za istu vrstu usluga.

Postupajući po odredbama Pravilnika Crnogorski Telekom, Telenor i M:Tel su izvještaje o izmjerenim vrijednostima parametara kvaliteta usluga za prvi kvartal 2013.godine objavili na svojim internet stranicama i dostavili agenciji. Agencija je napravila uporedne preglede izmjerenih vrijednosti parametara kvaliteta javnih elektronskih komunikacionih usluga u fiksnoj i mobilnoj elektronskoj komunikacionoj mreži i objavila ih na svojoj internet stranici. Uporedni pregled parametara kvaliteta usluga pokazuje da kvalitet usluga nije ujednačen i da se pojedini parametri kvaliteta od operatora do operatora znatno razlikuju”, ističe se u saopštenju.

Uporedni pregled parametara kvaliteta za fiksnu mrežu za prvi kvartal 2013. daje izmjerene vrijednosti parametara kvaliteta javnih elektronskih komunikacionih usluga u fiksnoj mreži Crnogorskog Telekoma i M:Tela.

-Crnogorski Telekom je naveo dva podatka za parametar kvaliteta “Vrijeme uspostavljanja usluge na fiksnoj lokaciji za 95 odsto uspostavljenih usluga u posmatranom razdoblju”. Za vrijeme uspostavljanja usluga prenosa podataka navedeno je vrijeme 4,78 dana, dok je za vrijeme uspostavljanja ostalih usluga u fiksnoj mreži navedeno vrijeme 15,72 dana. Kod fiksne mreže M:Tela ovaj parametar je jedan dan. Uzimajući u obzir  da korisnik javnih elektronskih komunikacionih usluga ima pravo na pristup javnoj elektronskoj komunikacionoj mreži u roku od osam dana od dana podnošenja zahtjeva, Agencija je nakon dostavljanja izvještaja za prethodni kvartal upozorila Crnogorski Telekom na neopravdano dug rok za uspostavljanje usluge na fiksnoj lokaciji i zatražila da ispoštuje zakonom definisani rok.  U tom pogledu napravljen je mali pomak pa je to vrijeme smanjeno u odnosu na prethodni izvještaj kada je iznosilo 19,7 dana- precizirano je u saopštenju.

Kod Crnogorskog Telekoma parametar “Vrijeme otklanjanja kvara za pristupne linije -za 80 odsto kvarova na pristupnoj liniji u posmatranom razdoblju” je smanjen sa 67,45 sati na 33,2 sata, odnosno parametar “Vrijeme otklanjanja kvara za pristupne linije - za 95 odsto kvarova na pristupnoj liniji u posmatranom razdoblju” je sa 132,3 sata smanjen na 75,73 sati.

“Kod M:Tela ovi parametri su djelimično povećani i iznose 11 sati (za prethodni kvartal je bilo 10 sati), odnosno 16 sati (za prethodni kvartal je bilo 14 sati), ali opet su niži od parametara koje nudi Crnogorski Telekom.

Nakon dopisa koje je Agencija uputila Crnogorskom Telekomu kojim ga obavještava da smatra da je to vrijeme predugo jer se korisnici ostavljaju bez mogućnosti korišćenja elektronskih komunikacionih usluga, a naročito zbog nemogućnosti upućivanja poziva prema hitnim službama čime su ugroženi zdravlje i život korisnika čija je pristupna linija u kvaru, Crnogorski Telekom je napravio značajan pomak i za ovaj kvartal u odnosu na prethodni to vrijeme smanjio za otprilike 50 procenata.

“Napominjemo da je Crnogorki Telekom u Opštim uslovima za zasnivanje pretplatničkog odnosa i dodjelu pretplatničkog broja radi pristupa komunikacionoj mreži Crnogorskog Telekoma, korisnicima garantuje raspoloživost usluge od 96 odsto na mjesečnom nivou. To znači da kvar na pristupnoj liniji na mjesečnom nivou može maksimalno da iznosi 28,8 sati. Svi korisnici kojima usluga na mjesečnom nivou nije dostupna više od 28,8 časova mogu od Crnogorskog Telekoma zahtijevati umanjenje mjesečne pretplate za taj mjesec i isplatu svakog direktnog ili indirektnog gubitka nastalog kao posljedica manjkavosti pružanja usluga”, navedeno je u saopštenju.

Parametar “Vrijeme odziva službe za korisnike” kod Crnogorskog Telekoma je 19 sekundi (prethodni izvještaj 29 sekundi), dok je kod M:Tel-a 18,3 sekunde (prethodni izvještaj 9,7 sekundi).

- Dakle, Crnogorski Telekom je značajno popravio to vrijeme, dok ga je M:Tel praktično duplirao. Parametar “Učestalost prigovora/pritužbi u vezi ispravnosti računa” kod Crnogorskog Telekoma je sa 0,18 povećano na 0,23 odsto, dok je kod M:Tel-a sa 0,26 smanjeno na 0,15 odsto. Parametar ”Učestalost neuspješnih poziva” je neznatno povećan kod oba operatora i iznosi kod Crnogorskog Telekoma 0,009,  dok je kod M:Tel-a 0,077 odsto- naglašava se u saopštenju.

Uporedni pregled parametara kvaliteta za mobilnu mrežu za prvi kvartal daje izmjerene vrijednosti parametara kvaliteta javnih elektronskih komunikacionih usluga u mobilnoj mreži Telenora, Crnogorskog Telekoma i M:Tela.

-Parametar ”Vrijeme odziva službe za korisnike” kod M:Tela iznosi 18,3 sekundi i znatno je niže nego kod Crnogorskog Telekoma (29 sekundi) i Telenora (61 sekunda). Parametar “Učestalost prigovora/pritužbi u vezi ispravnosti računa” se kreće od 0,006 kod Telenora do 0,03 odsto kod M:Tela i 0,45 odsto kod Crnogorskog Telekoma. U odnosu na prethodni kvartal M:Tel je znatno poboljšao ovaj parametar (prethodni izvještaj 0,24%). Parametar “Učestalost prigovora/pritužbi u vezi ispravnosti računa za prepaid korisnike” se kreće od 0,0001 odsto kod Telenora do 0,02 odsto kod Crnogorskog Telekoma i 0,16 odsto kod M:Tela. U odnosu na prethodni kvartal M:Tel je znatno poboljšao ovaj parametar (prethodni izvještaj 4,5%). Parametar “Učestalost raskinutih veza” kod Crnogorskog Telekoma je 0,21 odsto, kod Telenora 0,31, a kod M:Tela 0,54 odsto. Svi operatori su poboljšali vrijednost ovog parametra u odnosu na prethodni kvartal. Parametar “Učestalost neuspješhih poziva” se kreće od 0,11 odsto kod Telenora do 0,41 odsto kod Crnogorskog Telekoma i 1,49 odsto kod M:Tela i u odnosu na prethodni kvartal značajniju promjenu u smislu povećanja ovog parametra imamo jedino kod Crnogorskog Telekoma”, ističe se u saopštenju.

Kako se dodaje, EKIP će i ubuduće na svojoj internet stranici objavljivati uporedni pregled parametara kvaliteta usluga, koji korisnicima može da posluži da izaberu kvalitetnije elektronske komunikacione usluge i pouzdanijeg operatora.

“Operatorima će uporedni pregled poslužiti da parametre u svojoj mreži uporede sa konkurencijom i preduzme mjere za poboljšanje određenih parametara kvaliteta javnih elektronskih komunikacionih usluga u fiksnim i mobilnim mrežama, kako bi korisnicima ponudili što kvalitetnije servise. U odnosu na izvještaje iz prethodnog perioda možemo da primjetimo da su  operatori napravili pozitivan pomak u cilju poboljšanja vrijednosti pojedinih parametara kvaliteta usluga koje nude korisnicima”, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika