Region

Dodik stopirao dolazak Srba iz RS na miting u Beogradu

1205dodikok
P
redsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u posljednjem trenutku stopirao je organizovanje Srba iz Republike Srpske i njihov prevoz do Beograda kako bi učestvovali na mitingu protiv briselskog sporazuma, javlja "Blic".

Dodik stopirao dolazak Srba iz RS na miting u Beogradu
Portal AnalitikaIzvor

Umjesto preko 30 planiranih autobusa, u Beograd je iz Republike Srpske stigao samo jedan, sa ogromnim transparentom na kome je pisalo: “Uvek sa vama - Banjaluka”.

Izvor “Blica” kaže da su prije mitinga održanog u petak političari sa sjevera Kosova imali dogovor sa pojedincima iz Dodikovog okruženja. Međutim, to je u posljednjem trenutku spriječeno.

- Dodik se možda ne slaže sa briselskim sporazumom, ali ne namjerava da učestvuje u bilo kakvom rušenju vlade u Srbiji - kaže sagovornik Blica.

Prve kontakte sa predsjednikom RS ostvario je Radenko Nedeljković. Prema saznanjima "Blica", Nedeljković je bio i organizator odlaska političara sa sjevera u Banjaluku kako bi se izdejstvovala Dodikova otvorenija podrška.

Izostao je i organizovani dolazak Srba južno od Ibra, koji praktično od 1999. žive u skladu sa zakonima Prištine i do sada nisu mogli da se pohvale naročitom podrškom ili pomoći sunarodnika sa sjevera.

Na mitingu je bilo, prema policijskim procjenama oko 3.000 građana. Dio njih je došao organizovano autobusima i u nekoliko putničkih automobila sa sjevera Kosova, a broj prisutnih uvećan je članovima Dveri, poslanicima DSS i radikalima.

Portal Analitika