Društvo

Završena rasprava o Petnjici

0905-Petnjica
C
rnogorska Skupština završila je danas raspravu o izmjenama zakona o teritorijalnoj organizaciji, kojima je predviđeno da Petnjici bude vraćen status opštine, javlja MINA.

Završena rasprava o Petnjici
Portal AnalitikaIzvor

Skupština će se o Predogu zakona, koji su predložili tri poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratske partije socijalista (DPS), izjasniti iduće sedmice.

Ukoliko poslanici usvoje izmjena zakona, predsjednik države je dužan, najkasnije u roku od tri mjeseca, da raspiše lokalne parlamentarne izbore u novokonstituisanoj opštini.

Rifat Rastoder, jedan od predlagača zakona, kazao je da Predlog nije motivisan uskopolitičkim ili nacionalnim interesima, već da se, kako je naveo, udovolji višedecenijskom zahtjevu građana sa tog područja da dobiju opštinu.

„Riječ je o predlogu svih žitelja Petnjice. Predlog je nakon ranijih neuspješnih pokušaja procesurian krajem decembra 2011. i prošao komplikovanu proceduru razmatranja, od konsultativnog referenduma u Petnjici do davanja pozitivnog mišljenja Vlade na taj predlog“, kazao je Rastoder.

On je naveo da prema poslednjem Popisu stanovinštva na području Petnjice živi 6.713 stanovnika.

Rastoder je podsjetio da je Petnjica izgubila status opštine 1957. godine.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Neven Gošović kazao je da se u postupku donošenja zakona moraju stvoriti sve pretpostavke za njegovu praktičnu primjenu.

On je podsjetio da su predstavnici Mjesne zajednice Police tražili da se ne odobri formiranje opštine Petnjica zbog spora oko razgraničenja ta dva područja.

„Predstavnici Police smatraju da bi formiranjem opštine Petnjica došlo do prodora u njihovu teritoriju, i to pitanje se mora razjasniti“, kazao je Gošović i dodao da je podnio amandman na Predlog zakona kojim se od predsjednika države traži da pored izbora u Petnjici, ukoliko se formira ta opština, izbori raspišu u Beranama.

Rastoder je kazao da su nedoumice mještana Police riješene Zakonom o lokalnoj samoupravi.

„Granice jedinica lokalne samouprave definisane su granicama naselja. Ukoliko bude potrebno to pitanje treba da riješe skupštine opština Petnjice i Berana“, precizirao je Rastoder.

Poslanik DPS-a Rešid Adrović rekao je da je Predlog zakona pitanje od životnog interesa za Petnjičane.

On je pozvao poslanike da podrže Predlog zakona, jer bi to, kako je naveo, bilo ostvarenje sna za Petnjičane.

„Vraćenjem statrusa opštine Petnjica negativan trend emigracije stanovnika tog područja bi se zaustavio“, rekao je Adrović.

Kemal Zoronjić iz Bošnjačke stranke (BS) rekao je da zadovoljan što se Predlog zakona ponovo našao na dnevnom redu parlamenta, i dodao da se nada da će Petnjica ponovo dobiti status opštine.

„BS ima u svom programu kao osnovne odrednice povratak statusa opštine Petnjica i Gusinje“, rekao je Zoronjić, navodeći da Petnjica neće dobiti status opštine, već će joj on biti vraćen.

Zoronjić je kazao da je po površini Petnjica veća od budvanske opštine, i da ima više stanovnika od Andrijevice i Žabljaka.

On je ocijenio da je najveći problem Petnjice masovna emigracija.

„Ovo nije samo teritorijalno pitanje već i političko, jer ne postoji nijedan politički subjekt koji je tražio podršku Petnjičana a da nije obećao opštinu“, kazao je Zoronjić.

Poslanik Force, Genci Nimanbegu rekao je da građane ne treba da čudi što puno crnogorskih regiona traže punopravne opštine.

On smatra da su ti razlozi opravdani zbog nerazvijenosti tih područja i zbog želje njihovih žitelja da ih sami razvijaju.

Nimanbegu je rekao da žali zbog čega Tuzi još nijesu dobili status opštine.

„Želim da naglasim da će primjer Petnjice postati presedan i za druga područja, i ako se usvoji ovaj Predlog nema razloga da ostali krajevi ne dobiju status opštine“, naveo je on.

Dritan Abazović iz Pozitivne Crne Gore rekao je da će ta partija podržati Predlog zakona.

„Odluka je zakašnjela i dolazi u poslednji trenutak. Petnjica je status opštine izgubila zbog kojih ne može ponovo da je dobije, jer nam ne treba opština na papiru već ona koja funkcioniše“, rekao je on.

Abazović je rekao da su sve opštine zapostavljene, navodeći da Vlada mora da se posveti ravnomjernom regionalnom razvoju.

On je dodao datreba prestati sa političkom trgovinom.

„Ne govorim zbog Petnjice već i Tuzi. Građani treba sami da donose odluke i oni znaju na koji način na koji se treba organizovati“, rekao je Abazović i pozvao kolege da podrže Predlog.

Andrija Popović iz Liberalne partije kazao da je će podržati predlog da Petnjica dobije status opštine, i najavio da će to uraditi i ukoliko se parlament bude izjašnjavao i o ostalim sličnim inicijativama.

„Taj status bi trebalo da dobiju i Tuzi, Golubovci, Grbalj, Gusinje“, rekao je on.

Popović je najavio da će LP podržati inicijativu sa društvenih mreža da Kotor postane kulturna prijestonica Crne Gore.

Džavid Šabović iz SDP-a je rekao da pored Petnjice status opštine treba da dobije i Gusinje.

„Područje Gusinja je veće od budvanske i tivatske opštine“, rekao je on i naveo da će tražiti da u istom Predlogu zakona uđu i odredbe kojima bi Gusinju bio vraćen status opštine.

Šabović je rekao da su lideri DPS-a više puta obećavali da će Gusinje biti evropska opština, i da su potpisivali ugovore na tu temu.

„Čak je o tome govorio i neustavni predsjednički kandidat DPS-a“, rekao je on.

Husnija Šabović iz DPS-a je rekao da predstavnici te partije nijesu nikada potpisivali ugovor već sporazum da će razmotriti sve zahtjeve i inicijative za povraćaj statusa opštine Gusinje.

Njegov prezimenjak iz SDP-a mu je odgovorio da Gusinjani dobro znaju šta su potpisali.

Vasilije Lalošević iz SNP-a je rekao da bi opština Golubovci, ukoliko se formira, bila jedna od najbogatijih u Crnoj Gori.

„Ukoliko hoćemo da pričamo o decentralizaciji, treba se ispoštovati volje građana i sa ostalih područja Crne Gore, kao što su Golubovci, Grbalj i Petrovac“, rekao je Lalošević.

Rastoder je kazao da podržava predloge i ostale predloge za dobijanje opština ali da oni moraju proći zakonsku regulativu.

Sjednici parlamenta nijesu prisustvovali predstavnici Demokratskog fronta koji bojkutuju rad Skupštine.

izvor: agencija MINA

Portal Analitika