Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Zvrko: Nakon što su zdravstveni sistem ostavili bez novca, funkcioneri Evrope sad vrijeđaju naše zdravstvene radnike!

"Talas populizma podignut na najviši nivo"

Zvrko: Nakon što su zdravstveni sistem ostavili bez novca, funkcioneri Evrope sad vrijeđaju naše zdravstvene radnike!

“Predizborna kampanja se zahuktava pa je talas populizma podignut na najviši nivo. Obećava se i moguće i nemoguće, i potrebno i nepotrebno. Ali, posebno iznenađuje kada se, u cilju fasciniranja građana, zanemaruju i elementarne činjenice”, poručio je u ime koalicije “Zajedno!” dr Elvir Zvrko.

Zvrko: Nakon što su zdravstveni sistem ostavili bez novca, funkcioneri Evrope sad vrijeđaju naše zdravstvene radnike! Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

Tako smo, kako kaže, danas od jednog pokreta saznali kako je “Podgorica jedini glavni grad u regionu koji nema UKC (Univerzitetski klinički centar), a koji bi na jednom mjestu objedinjavao vrhunske zdravstvene usluge iz svih medicinskih grana i na taj način parirao najsavremenijim klinikama u regionu, Evropi i svijetu. 

“Ne sumnjam da će uprava Kliničkog centra Crne Gore demantovati ovu elementarnu neistinu, ako već nije, ali svakako ova izjava zaslužuje osvrt. Podgorica jeste glavni grad Crne Gore i sjedište Kliničkog centra, najvažnije zdravstvene ustanovu u državi, koja ima više od 2.400 profesionalaca, ljekara različitih specijalnosti i subspecijalnosti, posvećenih medicinskih sestara i tehničara i drugih radnika”, pojasnio je on.

Dodaje da u Kliničkom centru radi nekoliko desetina profesora i saradnika koji su angažovani na Medicinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore. 

“O njihovom kvalitetu govori i broj sprovedenih istraživanja i objavljenih radova u najprestižnijim medicinskim časopisima. Sve su ovo preduslovi da se Klinički centar Crne Gore preimenuje u Univerzitetski Klinički centar kao što su uradili i drugi klinički centri u regionu. Preimenovanje naziva Kliničkog centra, međutim, ne znači samo po sebi i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu”, ističe Zvrko.

Dalje, kako dodaje, u Kliničkom centru se izvode vrhunske zdravstvene usluge iz skoro svih medicinskih grana. Za neke procedure, kao i iz drugih zemalja, pacijenti se, kako napominje, moraju uputiti u visoko specijalizovane centre u inostranstvu.

“Klinički centar ima kapacitete da parira drugim centrima u regionu pa i Evropi. To govore rezultati i činjenice. Najkvalitetniji dio zdravstvenog sistema u Crnoj Gori su upravo zdravstveni radnici i ne zaslužuju ovakvo unižavanje njihovog znanja, rada, sposobnsti, predanosti a sve zbog sitnih političkih poena”, poručuje Zvrko.

Međutim, kako kaže, da bi zdravstveni sistem funkcionisao potrebno je i njegovo stabilno finansiranje. 

“Ali, po ocjeni ministra zdravlja Dragoslava Šćekića “stanje je alarmantno jer je Evropa sad ugrozio zdravstveni sistem kojem je uskraćeno 200 miliona eura”. Ako ko treba da zna, to je ministar zdravlja. To je, iako ne jedini, glavni izvor brojnih problema u Zdravstvu sad. Ipak, ako neka od frakcija, već ima projekat za izgradnju novog Univerzitetskog kliničkog centra, sredstva za izgradnju obezbijeđena od rođaka iz Japana, i ono najobičnije - nekoliko stotina specijalista sa iskustvom i bez ugovora o radu, istom se beskrajno radujem”, zaključio je Zvrko.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.