Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Zvaničnici EU Spajiću: Da svjedočimo odlučujućem ubrzanju pregovora za članstvo u Evropskoj uniji

Premijeru Crne Gore čestitali Born, Šolc, Meloni, Rute, Orban...

Zvaničnici EU Spajiću: Da svjedočimo odlučujućem ubrzanju pregovora za članstvo u Evropskoj uniji

Povodom izbora 44. Vlade premijeru Milojku Spajiću stigle su brojne čestitke, među kojima i one od zvaničnika država članica Evropske unije, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Zvaničnici EU Spajiću: Da svjedočimo odlučujućem ubrzanju pregovora za članstvo u Evropskoj uniji Foto: gov.me
Portal AnalitikaIzvor

„Konstituisanje Vaše Vlade predstavlja novu etapu u istoriji Crne Gore od njene nezavisnosti 2006. godine”, poručila je premijerka Republike Francuske Elizabet Born.

Ona je pozdravila proevropski karakter reformskog programa Vlade.

„Voljela bih da tokom Vašeg mandata svjedočimo odlučujućem ubrzanju pregovora za članstvo u Evropskoj uniji. U toj perspektivi možete računati na prijateljstvo i podršku Francuske”, istakla je Born.

Čestitku povodom izbora na dužnost predsjedniku Vlade Crne Gore, uputio je i kancelar Savezne Republike Njemačke Olaf Šolc.

„Radujem se nastavku saradnje naše dvije zemlje, posebno u pogledu procesa pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji".

Čestitku je uputila i premijerka Italije Đorđa Meloni koja je u pismu predsjedniku Vlade, između ostalog, poručila “Čini mi zadovoljstvo da Vam lično uputim najiskrenije čestitke povodom Vašeg nedavnog izbora za predsjednika Vlade Crne Gore”.

Čestitku je uputio i premijer Švedske Ulf Kristerson.

„Koristim ovu priliku da Vas uvjerim u jasnu i kontinuiranu podršku Vlade Švedske kad je u pitanju integracija Crne Gore u Evropsku uniju i Vaša reformska agenda. Ova teška vremena bez presedana zahtjevaju više saradnje i koordinacije. Želim Vam svaki uspjeh u novoj ulozi i radujem se bliskom dijalogu i saradnji sa Vama i Vašom vladom", poručio je Kristerson.

Premijer Nizozemske Mark Rute u pismu premijeru Spajiću naglasio da se raduje nastavku bilateralne i multilateralne saradnje sa Crnom Gorom, u kontekstu NATO alijanse i na implementaciji reformi koje će omogućiti Crnoj Gori da napreduje na svom evropskom putu.

“Želim Vam mudrost i uspjeh u vitalnim zadacima koji Vam predstoje. Radujem se što ću Vas i lično upoznati”, poručio je Rute.

Premijer Grčke Kirjakos Micotakis je u čestitki kazao da se raduje daljem produbljivanju saradnje dvije države na više nivoa.

„Cijenim iskazanu posvećenost ubrzanim naporima koji se tiču evropskog puta Crne Gore. Grčka, kao uporni pristalica integracije Zapadnog Balkana u EU, stoji solidarna sa tim izborom i spremna je da aktivno olakšava napore Crne Gore u pravcu reformi", napisao je Micotakis.

Bolju saradnju sa Crnom Gorom “u okviru naše evropske porodice” sa najboljim željama za uspjeh u radu 44. Vladi istakao je Nikos Hristodulides, predsjednik Kipra.

Čestitku premijeru Spajiću poslao je predsjednik Vlade Slovačke Republike, Robert Fico.

„Slovačku i Crnu Goru tradicionalno povezuju prijateljski odnosi. Vjerujem da ćemo nastaviti da ih produbljujemo, ne samo na bilateralnom nivou, već i na nivou međunarodnih organizacija i da ćemo jačati naš savez u okviru Sjevernoatlanske alijanse čije je uspješno funkcionisanje važno za bezbjednost i prosperitet naših građana“.

Čestitke su stigle i od premijera Republike Poljske Mateuša Moravjeckog.

„Pridajem veliki značaj razvoju naših bilateralnih odnosa, kao i našoj saradnji u multilateralnim formatima, prije svega u okviru Sjevernoatlanskog saveza, kao i u kontekstu evropskih integracija Crne Gore koje Poljska podržava”, napisao je Moravjecki.

Premijer Češke Petr Fiala je u čestitki iskazao punu podršku integracionim naporima Crne Gore istakavši da Češka čvrsto vjeruje u pozitivan razvoj procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban ponovio je opredjeljenje Mađarske da i ubuduće posvećeno radi na produbljivanju bilateralnih odnosa.

„Proširenje Evropske unije je naš prioritet, tako da Crna Gora i u budućnosti može računati na čvrstu podršku Mađarske u procesu evropskih integracija”, navodi se u pismu koje je Orban uputio premijeru Spajiću.

U pismu premijera Republike Bugarske Nikolaja Denkova ističe se: “Koristim ovu priliku da Vas uvjerim da ću rado raditi zajedno sa Vama za dobrobit građana dvije prijateljske zemlje. Bugarska i Crna Gora su godinama uspjele da oblikuju okvir dubokog dijaloga i saradnje zasnovane na međusobnom poštovanju i prijateljstvu, koji možemo dalje jačati u svim sferama od zajedničkog interesa”.

Čestitku je uputio i predsjednik Vlade Republike Slovenije Robert Golob, uz poruku da Slovenija kontinuirano podržava Crnu Goru u demokratskom razvoju kao i na evropskom putu.

„Naše partnerstvo je dodatno ojačano saradnjom u okviru NATO saveza i zajedničkim naporima koji doprinose regionalnoj bezbjednosti i saradnji“, poručio je Golob.

Premijer Malte Robert Abela čestitao je na uspješnom formiranju nove Vlade, uvjeren da će odlični odnosi dvije države nastaviti da se jačaju za opšte dobro svih građana.

„Uvjeravam vas u čvrstu podršku Malte Crnoj Gori na svom putu ka pridruživanju Evropskoj uniji. Malta se iskreno nada da će jasna posvećenost vaše Vlade postizanju punopravnog članstva, dovesti do brzog napretka u implementaciji reformi koje su neophodne za napredak u Crne Gore u tom procesu”.

Nastavak saradnje i jačanje bilateralnih odnosa uz najbolje želje istakao je u čestitki i premijer Republike Finske Peteri Orpo.

Portal Analitika