Abiznis

Žugić: Sve banke u Crnoj Gori su stabilne, otporne i dobro funkcionišu

U Crnoj Gori nema ranjivih banaka, kazao je za Gradsku televiziju guverner Centralne banke Radoje Žugić.

Žugić: Sve banke u Crnoj Gori su stabilne, otporne i dobro funkcionišu Foto: cbcg
Gradski portalIzvor

Guverner je rekao da je povjerenje u bankarski sistem veliko, a porast kamatnih stopa pravda visokom inflacijom i rastom euribora. Depoziti u crnogorskim bankama su na istorijskom maksimumu. Građani i privreda u bankama čuvaju oko 5,6 milijardi eura.

“Da nema povjerenja ne bi ni depoziti rasli. Bankarski sistem je stabilan, otporan i on čini 90 osto finansijskog sistema. Ako je to u redu onda imamo održivu finansijku stabilnost”, kazao je Žugić.

U strukturi depozita, kaže guverner Žugić, bilježi se rast štednje nerezidenata. To je dodatan dokaz da postoji veliko povjerenje u crnogorski bankarski sistem.

“Sve banke u Crnoj Gori su stabilne, otporne i dobro funkcionišu. Tako da nema govora o bilo kakvom sistemskom riziku u bankarskom sistemu”, rekao je Žugić.

Žugić zaključuje da su svi ključni bankarski indikatori na istorijskom maksimumu osim kamatnih stopa koje su porasle i to zbog visoke inflacije i rasta euribora.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.