Abiznis

Konferencija „Direktiva o uslugama izazovi i šanse za Crnu Goru“

Žižić: Usklađivanje sa Direktivom o uslugama daje zamajac daljem razvoju naše ekonomije

„Imajući u vidu da je živimo u eri ubrzanog razvoja tehnologija i digitalne transformacije društva, jako je važno da našim građanima, odnosno privredi omogućimo administrativna pojednostavljenja, a da u isto vrijeme pokažemo kapacitet za sprovođenje pravila koja važe na tržištu EU, što je i na liniji obaveza koje Crna Gora ima prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju“, kazala je državna sekretarka u Ministarstvu evropskih poslova Milena Žižić.

Žižić: Usklađivanje sa Direktivom o uslugama daje zamajac daljem razvoju naše ekonomije Foto: MEP
Portal AnalitikaIzvor

Ona je otvorila konferenciju „Direktiva o uslugama izazovi i šanse za Crnu Goru“ koja se, u organizaciji Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, održava u Budvi, 5. i 6. juna.

Na konferenciji je, u okviru tri panela, razgovarano o ekonomskim benefitima i izazovima u implemetacije Direktive o uslugama za Crnu Goru.

Žižić je kazala da je u okviru pregovaračkog poglavlja 3 - Pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga, prilagođavanje našeg zakonodavnog okvira odredbama Direktive o uslugama posebno značajno jer daje zamajac daljem razvoju naše ekonomije.

„Uslužne djelatnosti su jedan od generatora i pokretača ekonomskog razvoja, a Crna Gora kroz usklađivanje zakonodavstva sa Direktivom o uslugama unaprjeđuje svoj poslovni ambijent na način da redukuje barijere biznisu, što vodi liberalizaciji usluga, a samim tim i povećava potencijal konkurentnosti preduzeća na tržištu EU. Takođe, kroz usklađivanje sa Direktivom o uslugama podstiče se i priliv stranih direktnih investicija, osnivanje novih preduzeća ali i otvaranje novih radnih mjesta, što predstavlja konkretne benefite za našu privredu, odnosno građane, a ovdje smo upravo da kroz usvajanje i primjenu evropskih standarda unaprijedimo uslove poslovanja i kreiramo ambijent povoljan za rast i razvoj privrede“, poručila je Žižić.

Ona je istakla da je Crna Gora velikim dijelom uskladila oblast usluga sa pravnom tekovinom EU ali da je potrebno dodatno raditi na snaženju i promovisanju dostupnosti usluga.

„Uspostavljanjem Jedinstvene kontakt tačke kao portala koji će uvezivati privredu i državnu administraciju pravimo korak naprijed na našem evropskom putu, a istovremeno poručujemo da pored svih izazova posvećeno radimo na našoj evropskoj agendi“, zaključuje Žižić.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.