Društvo

NVO Udruženje Podstanara Crne Gore

Život podstanara u Crnoj Gori postao nemoguć

NVO Udruženje Podstanara Crne Gore - Moj Dom formirano je kako bi ukazali na ogroman problem podstanarskih porodica u državi.

Život podstanara u Crnoj Gori postao nemoguć Foto: Arhiva
Portal AnalitikaIzvor

Država Crna Gora prema posljednjim podacima ima nešto više od 620.000 stanovnika. Prema posljednjim podacima državne institucije za statistiku “MONSTAT”, u Crnoj Gori je 18.425 porodica (oko 60.000 članova) koji nisu vlasnici prostora u kom žive.Podsjećamo da su to podaci iz 2011 godine.

“Zapostavljenost problema podstanara u poslednjih 10 godina nam daje za pravo da opravdamo da je taj broj značajno porastao samom činjenicom da se u posljednjih 10 godina formiralo dosta novih bračnih zajednica koje su po automatizmu svoj žuvot započeli u podstanarstvu”, saopštili su iz NVO Udruženje Podstanara Crne Gore-Moj Dom.

Dakle, ističu, broj podstanara u Crnoj Gori se zasigurno uvećao do već alarmantnog nivoa.

“Sve veći broj podstanarskih porodica lagano klizi ka beskućništvu iz prostog razloga što ogroman broj podstanara jesu “teški socijalni slučajevi”. Bez poslova, bez zdravlja, sa malim penzijama ili ostalim novčanim prilivima. Jednostavno nemaju mogućnosti plaćati zakupe stanova i prateće obaveze (struja, voda, komunalije itd). A gdje je onda novac za hranu, tablete, higijenu i ostale najosnovniije ljudske potrebe. Život podstanara u Crnoj Gori je jednostavno postao nemoguć”, navodi NVO Udruženje Podstanara Crne Gore-Moj Dom.

Država, dodaju, kao da nema sluha za svoje građane.

“Kroz projekte koji se nude a jedan od njih je 1000+, stanovi su jednostavno nepristupačni za 95 odsto podstanarske populacije s obzirom na uslove koji su navedeni za apliciranje za ovaj projekat, koji je potpuno neprilagođen socijalnoj grupi ljudi kojima bi i trebao biti namijenjen. Očigledna neupućenost države i loši projekti za ovako ozbiljan problem koji prijeti da nam svima u Crnoj Gori “eksplodira u lice”, navodi NVO Udruženje Podstanara Crne Gore-Moj Dom.

Prema njihovim riječima, preveliko politikanstvo političkih lidera i političkih partija potpuno je ovaj problem gurnulo po strani.

“A porodica bi trebala biti “osnovna gradivna ćelija” svakog zdravog i naprednog društva. Kakvo onda mi društvo gradimo i na kakvim temeljima? Apsolutno je potrebno hitno okupljanje svih relevantnih i dobronamjernih adresa u Crnoj Gori kako bi ovaj problem počeo što hitnije da se rješava. Svako okretanje glave od ovog problema (koji je vći problem od svakog problema o kojima svakodnevno slušamo u medijima) je podrivanje jačanja zajedničke nam države i daljem putu u EU. Jer u EU imaju itekako sluha za svoje najugroženije kategorije. Šta mi imamo? Ovaj projekat vodi ka ujedinjenju svih nacionalnosti i svih građana Crne Gore. Među porodicama koje su socijalno ugrožene do nemogućnosti življenja, najmanje je bitno ko je koje nacionalnosti i sl. Bitna im je samo socijalna stabilnost i miran život”, ističe NVO Udruženje Podstanara Crne Gore-Moj Dom.

NVO Udruženje Podstanara Crne Gore-Moj Dom se upravo formiralo kako bi, kažu, skrenuli pažnju na ovaj ogroman problem i ponudili potpuno jasna i održiva rješenja.

“Kroz naš projekat 60000+ dokazaćemo potpunu održivost i mogućnost početka rješavanja ogromnog problema naše države. Što se prije shvati koliki je ovo problem, što se vise uključi ljudi, organizacija, ministarstava i opštinskih organa koji mogu pomoći realizaciji ovog projekta to ćemo prije početi sa rješavanjem problema”, navodi NVO Udruženje Podstanara Crne Gore-Moj Dom.

Kako su dodali, okretanjem glave od ovog problema samo štetimo svojoj državi.

“Ako svi volimo Crnu Goru i sve njene građane (a usta su nam puna tih izliva ljubavi, onda hajde da se ujedinimo i počnemo sa realizacijom). Hajde da bar po ovom pitanju ne djelujemo politički, nacionalno, osvetnički itd. Svi mi možemo stati u isti front za dobrobit naše države i njenih najugroženijih građana. Da li je ovakvo mišljenje utopija?Jeste ali za nedobronamjerne. Jer ako sve partije imaju u svom nazivu prefiks “socijalistička” onda je jasno da se trebaju prepoznati u ovom apelu”, saopštili su iz NVO Udruženje Podstanara Crne Gore-Moj Dom.

Crna Gora je, naglašavaju, zemlja politike a ne zemlja svojih građana.

“Jer država koja nema pojma i nikakvih ozbiljnih projekata kojima bi počela rješavati probleme istih, nije dobra država svojih građana. Njeni lideri nijesu dobri predstavnici naroda”, navodi NVO Udruženje Podstanara Crne Gore-Moj Dom.

Kažu i da se mora mijenjati građanska svijest.

“Građansko društvo je ono što mi želimo. Nikako političko. Jer nas je totalna politizacija društva i dovela tu gdje jesmo. Zato je, ne predlog, već započeta borba, poziv svim dobromislećim ljudima i relevantnim adresama u Crnoj Gori i svim međunarodnim adresama koja imaju svoja predstavništva u Crnoj Gori, da se pridruže ovoj humanoj i ljudskoj borbi za ljudsko dostojanstvo i pravo na život dostojan čovjeka ma gdje on živio”, ističe NVO Udruženje Podstanara Crne Gore-Moj Dom.

Nova vlast, naglaavaju, zajedno sa svojom opozicijom mora pokazati da su ipak građani ove države iznad svega.

“Svake podjele, svake dnevnopolitičke priče. Građani Crne Gore pogotovo najugroženiji zaslužuju da se država počne starati o njima i počne rješavati njihove probleme”, ističe NVO Udruženje Podstanara Crne Gore-Moj Dom.

Podsjećaju da su podstanari Crne Gore dali ogroman doprinos ovom društvu kroz aktivno učešće u svim političkim prelomima u ovoj državi.

“Dali smo doprinos podržavajući ovu drzavu kada je najviše trebalo i oduvijek bili uz nju. Jer smo svi mi svoje porodice podizali ovdje u ovoj državi, poštovalo njen pravni poredak i plaćali sve obaveze prema njoj. Sada je vrijeme da država pokaže zahvalnost i spremnost da se oduži svojim građanima koji dobrim dijelom čine ovu državu”, navodi NVO Udruženje Podstanara Crne Gore-Moj Dom.

Crna Gora je, ističu, nakon 90-tih godina prošlog vijeka stambeno zbrinjavanje porodica prepustila tržištu bez svog angažmana, što se u najmanju ruku pokazalo nehumano.

“Kao rezultat toga imamo potpuno nerealno tržište nekretnina i zakupa istih. Imamo potpuno nesređenu situaciju u toj oblasti. Čak i zakon koji je donesen Zakon o “sprječavanj nelegalnog poslovanja” zbog kojeg je država do sada gubila vise od 30.000.000 eura nije sprovođen. A od tih sredstava se moglo zbrinuti mnogo podstanarskih porodica koje su opet mogle kroz “otkup stanova koje bi država gradila” ogromna sredstva mogla vratiti ponovo u budžet. Skroz nejasna i nelogična situacija. Sada smo spremni da se krene sa rješavanjem ovog problema. Barem mi podstanari Crne Gore”, poručuju u saopštenju.

Portal Analitika