Protokol

Šef poslaničkog kluba DPS-LP razgovarao sa ambasadorom Slovenije

Živković: Vladajuća većina ugrožava građanski koncept države

Predsjednik Kluba poslanika DPS-LP, Danijel Živković sastao se sa ambasadorom Slovenije u Crnoj Gori, Nj.E. Gregorom Preskerom. 

Živković: Vladajuća većina ugrožava građanski koncept države Foto: Foto: DPS
Portal AnalitikaIzvor

Njih dvojica su razmijenili mišljenja o trenutnoj društveno-političkoj situaciji u Crnoj Gori i brojnim aktuelnim temama koje izazivaju pažnju javnosti. 

U saopštenju DPS-a se navodi da je Živković upoznao ambasadora sa činjenicom da vladajuća većina ne poštuje nacionalne interese, te da u krajnjem ugrožava građanski koncept države. Posebno je, kako kažu, naglasio da je djelovanjem ovakve vlasti u značajnoj mjeri urušen finansijski sistem i pravni poredak, što za posljedicu može imati upitan dalji evropski put Crne Gore. 

Ističu da je Demokratska partija socijalista sa svojim koalicionim partnerima ključno trasirala put Crne Gore kaNATO i EU. 

„Crna Gora ne smije dozvoliti da stagnira zbog uskopartijskih interesa, a Demokratska partija socijalista će biti stožer kreiranja dugoročno održive evropske platforme“, naglasio je Živković. 

On je istakao da mora doći do dijaloga proevropskih snaga i da je to jedini put za izgradnju bolje budućnost za Crnu Goru i sve njene građane.

Iz DPS-a navode da se ambasador Presker složio da bi morale sve parlamentarne snage ostvariti otvoren dijalog i usvojiti važna kompromisna rješenja u ključnim pitanjima za budućnost Crne Gore i njenih građana, pogotovo u vidu pristupanja Crne Gore EU, što bi donijelo dalji, prvenstveno ekonomski, a s tim i socijalni napredak Crne Gore.

„Ambasador Presker je obavijestio da će Slovenija preuzeti predsjedavanje Savjetu EU u julu ove godine i da će u njenom programu predsjedavanja politika proširenja imati jednu od važnijih uloga, zbog čega bi bilo dobro, da Crna Gora postigne što veći napredak u reformskom procesu, kako bi brže napredovala na putu u EU, što bi mogli konstatovati i na najavljenom Samitu EU – Zapadni Balkan, koji će se održati u oktobru ove godine“, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika