Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Živković: Vjerujem da će izbori biti održani 11. juna, ali od ove parlamentarne većine ništa me ne bi iznenadilo

"Njima nije bio problem ni da zakonima mijenjaju Ustav"

Živković: Vjerujem da će izbori biti održani 11. juna, ali od ove parlamentarne većine ništa me ne bi iznenadilo

U crnogorskom društvu i ambijentu u kom živimo definitivno veliki doprinos za porast nasilja snose oni koji su nosioci vlasti, prevashodno zbog relativizacije i banalizacije onoga što se dešava trenutno u Crnoj Gori, kazao je Živković

Živković: Vjerujem da će izbori biti održani 11. juna, ali od ove parlamentarne većine ništa me ne bi iznenadilo Foto: Gradski portal
Gradski portalIzvor

"Generator i inspirator za promjenu društvenog ambijenta može biti i način na koji artikulišete određene stavove u javnom ili političkom životu, a u Crnoj Gori se taj ambijent značajno promijenio nagore, nakon 30. avgusta 2020", ocijenio je vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije socijalista Danijel Živković, u emisiji “Aritmija” Gradske RTV, autorke Tamare Nikčević.

Govoreći o jednogodišnjim učincima Vlade, koje smatra pogubnim po Crnu Goru, Živković je podsjetio na smijenjenog premijera Dritana Abazovića koji je glorifikovao vladina jednogodišnja postignuća izjavom da je vlada ubacila u šestu brzinu.

“Mislim da su ubacili u šestu brzinu, ali niz padinu nakon koje će se zakucati u dno na kome će se njihov politički mehanizam razbiti u paramparčad”, rekao je Živković.

Kao argument za takvu tvrdnju navodi nekoliko primjera.

“Predsjednik vlade u tehničkom mandatu na različite načine lijepi etikete i kvalifikuje svoje političke neistomišljenike. Tu mislim i na medijsku scenu jer bilo ko ko promišlja drugačije u odnosu na premijera i njegove partijske saborce kvalifikovan je kao neprijatelj i ekstremni član društva. Crtanjem meta, senzacionalizmom i širenjem propagande preko društvenih mreža, bez ikakve odgovornosti, sa veoma teškim kvalifikacijama na račun NVO i medijskih kuća, sa dodacima da svoje političke neistomišljenike kvalifikuje tako da što prije treba da ih stigne ruka pravde, te da je on taj koji je djelilac pravde u Crnoj Gori a ne državni organi, i kada imate takav ambijent onda ne treba da čudi porast vršnjačkog nasilja”, objašnjava Živković.

Crkva Srbije je postala značajan faktor u crnogorskom društvu

Takođe, dodaje da pojedinci koji su podržavaoci aktuelne vlasti, smatraju da je potpuno legitimno napasti nekoga na ulici zato što je njegov politički neistomišljenik.

“Imali smo prilike da vidimo to nedavno sa potpredsjednikom DPS-a, gospodinom Jevtom Erakovićem. Ne ističem ovo zbog toga što javnost treba da ima neki posebni senzibilitet prema nama (DPS-u), već samo ukazujem na ambijent u kome živimo, a koji je produkovao revanšizam prema onima koji imaju potrebu da se suprotstave ovakvoj vlasti”, navodi Živković.

Ističe da je, osim toga, i Crkva Srbije postala značajan faktor u crnogorskom društvu.

“Nije to samo sad, ali je njena uloga naglašena posebno nakon 30. avgusta, jer je neposredno prije toga crkva preuzela ulogu nekoga ko nosi političke i društvene promjene u Crnoj Gori. Nije dobro imati situaciju u kojoj se šalju poruke, sa bilo koje adrese dolazile, o miješanju u izborni proces, a imali smo prilike da čujemo da su neki od crkvenih velikodostojnika pozivali za koga treba glasati i kako treba uređivati političke prilike u Crnoj Gori. To nikako ne doprinosi političkom sazrijevanju”, naglašava Živković.

Podsjetio je i na formiranje vlade Zdravka Krivokapića koja je dobila naziv ‘apostolska’ od strane svog premijera.

“Suštinska poruka je da crkva treba da se bavi svojim pitanjima, država svojim, te da je Crna Gora sekularno društvo koje mora počivati isključivo na tim osnovama i bez toga nema budućnosti i prosperiteta ove države”, poručuje Živković.

Nasilje je produkt ukupnog stanja u jednom društvu

“U crnogorskom društvu i ambijentu u kom živimo definitivno veliki doprinos za porast nasilja snose oni koji su nosioci vlasti, prevashodno zbog relativizacije i banalizacije onoga što se dešava trenutno u Crnoj Gori”, kazao je Živković.

Smatra da je došlo do degradacije porodice, društva i autoriteta, te da je potpuno srušen sistem vrijednosti.

“Naročito među mlađom populacijom gdje je obrazovni sistem potpuno zakazao, ali i pojam porodice i autoriteta izgubio na značaju”, upozorava Živković.

Loš izborni rezultat DPS-a Živković smatra posljedicom načinjenih grešaka.

“Kao zreli i odgovorni ljudi moramo sagledati ono što smo uradili i dobro i loše. Neke stvari su dovele do toga da 30. avgusta ne dobijemo potrebnu većinu da formiramo vlast, i to je u najvećem procentu zbog toga što u građani procijenili da mi više ne treba da vršimo vlast. Cijenim da je to zbog grešaka koje smo imali i zbog kojih građani nijesu željeli da nam daju povjerenje”, objašnjava Živković.

Komentarišući nagađanja da postoji mogućnost da prijevremeni parlamentarni izbori neće ni biti održani 11. juna, Živković je rekao da ipak vjeruje da je sazrelo opšte mišljenje da su Crnoj Gori ti izbori neophodni, ali da ga od ove parlamentarne većine ništa ne bi iznenadilo.

“Njima nije bio problem ni da zakonima mijenjaju Ustav. Ono što je moja procjena je da su građani shvatili da su ti izbori potrebni”, istakao je Živković.

Govoreći o svom izboru na funkciju vršioca dužnosti šefa partije, Živković je rekao da je tu funkciju mogao da preuzme bilo koji član predsjedništva stranke i da bi ga podjednako dobro radili, ali da pretpostavlja da je odluka o njegovom imenovanju donijeta na osnovu njegovog dosadašnjeg rada.

“U ovom trenutku sam u potpunosti fokusiran na predstojeće parlamentarne izbore i ne mogu reći da li ću se kandidovati za predsjednika stranke”, zaključio je Živković.

Portal Analitika

Komentari (18)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
D Dinka_neregistrovani
09.05.2023. 08:04

DPS ima odlicne sanse sa Danijelom jer je konacno pismena osoba na celu stranke

5
24
M Mojaš_neregistrovani
08.05.2023. 22:26

Ako se ne zahvališ Aleksandri Radović, Peđi Boškoviću i Nikoliću i svi ostalim vašim poslanicima u zadnja dva saziva na "dosadašnjem trudu",DPS nema čemu da se nada..

11
5
R Rukffaš
09.05.2023. 04:28

@Mojaš_neregistrovani Preporučio si se da TI sastavljaš listu. Bravo... Zvaće te i za raformatora partije. Još samo ako si DPS glasao... samo jednom u životu.

3
9
p pravedan_neregistrovani
09.05.2023. 07:10

@Mojaš_neregistrovani Više vrijede nabrojani nego svi ostali u Skupštini.

1
29
E Exit_neregistrovani
08.05.2023. 22:14

Pa ni mene vise nista ne iznenadjuje od ***de raspustene i pale vlade. Zivkovicu manje price, vise rada. Jer cu se iznenaditi ako opozicija, u tom slucaju, ne bude imala plan B. Potreban je vaninstitucionalni otpor. U kontinuitetu. Da se ne micete sa ulice. To je jedini izlaz.

53
1
K KOĐOŠIJA_neregistrovani
08.05.2023. 19:53

milo.vujovic@gmail.com Vi iz DPS treba da Vjerujete u CPC a velik dio vas ne da širite neistine sa izjavama da je Okupatorska sekta crkve srbije Fakat u Crnoj Gori,a Prava je Istina kod Cg.Domoljuba da je VAKAT da se Ukine crkva srbije jer bez DOZVOLE Cg. Države ona je MRTVA u Crnoj Gori a ne je Puštiti da Nas na tako sraman način Prevesla više puta na zadnjim izborima Prevarom 1OO.hiljada ilegalnim glasačima i dase pobunite protiv ove Krađe vi im čestitate njihove Prvarantske pobjede,i Valjda je više jasno Svim Crnogorcima da se Mora mijenjati Kurs Kukavickog ponašanja i partija teleće Naravi i hitno Osnovati jedna Crnogorska Nacionalna radikalna partija za Spas Cg.Nacije i Crne Gore,desetine partija Došljaka srbijanskih u CG su Ultra Radikalne i sve su Upregnute na Rušenju Crne Gore i Ućerivanje Crnogoraca u GETO do njihovog konačnog Nestanka,izbore u Junu treba BOJKOVATI kao sto su se trebali Bojkovati Svi izbori i sa onim od 2O.8.2O2O.g.dok se ne Riješi VIŠAK ilegalnih glasača !!

557
8
b bjelopavlić_neregistrovani
09.05.2023. 04:33

@KOĐOŠIJA_neregistrovani Tako je Vujoviću kućo junačka! E Viva!!!

299
1
M Mladost_je_hrabra_neregistrovani
08.05.2023. 19:12

Mladi Crne Gore na vama je.

31
3
c cg12__neregistrovani
08.05.2023. 17:57

Ajde Danijele trsi se viška i problema u stranci i vi mladi pametni krenite kako valja,podržaće vas Crnogorci

33
5
V Vanja_neregistrovani
08.05.2023. 18:16

@cg12__neregistrovani Hoće, posebno ako Evropa sad uđe u koalicju s Danilovićem i Strankom pravde i pomirenja. Možda se osvijeste.

16
2
m marko_neregistrovani
08.05.2023. 17:18

Što će vama izbori, nakon svega što ste radili 3 pune decenije i kako ste prošli na lokalnim i predsjedničkim.

7
86
A Andrew_neregistrovani
08.05.2023. 17:43

@marko_neregistrovani Voljela bi kad bi Marko pojasnio svoj komentar. ..Valjda izbori postoje zbog naroda a ne zbog vlast.

28
4
r roki_dg55_neregistrovani
08.05.2023. 18:19

@marko_neregistrovani Ti si Marko, zlo i naopako! Opanke na noge i razguli!

22
4
t tikvan_neregistrovani
08.05.2023. 18:51

@marko_neregistrovani Logicno 500 godina pod turcima niste imali izbora, a ni pod Karadjordjevicima ih nije bilo previse. Nije srecna okolnost sto sami nemate jednonacionalnu drzavu, bez drugih nacija i naroda, pa da mozete ustolicit neku dinastiju i imat vladara, u svijetu postoji nekoliko uzornih primjera, ali model Sjeverne Koreje bi bio optimalan, ali steta neostvarivo je, drugi vama mjese gibanicu.

17
4
M Montenogriniji_neregistrovani
08.05.2023. 17:15

11. Juna, ova privremena zastava 🇲🇪, postaje ova 🇷🇸👈👁️👁️

7
156
t topuz_neregistrovani
08.05.2023. 17:58

@Montenogriniji_neregistrovani Vidljiva je srpska genetska nevolja, nikad Srbi nece zivjeti u istoj drzavi, a jos manje ce biti, politicki, kulturoloski, orjentacijski homogeni. Vama su problem Crnogorci koji nikad nece postat Srbi i koji ne drze do srpstva, srpske crkve, obicaja, mitova i legendi. Vama su problem raznorodni Srbi, a najvise oni koji kad odu van balkana lako postaju Amerikanci, Njemci, Austrijanci, Hrvati a nisu tamo otisli da bi bili i ostali Srbi. Dok razmisljas o zastavi Crne Gore, razmisli malo o vlastitoj uzaludnoj egzistenciji.

67
4
r roki_dg55_neregistrovani
08.05.2023. 18:23

@Montenogriniji_neregistrovani Bi vi izdajnici, kad bi imali petlju ali "mao morgen"

89
4
I Isak_neregistrovani
08.05.2023. 19:10

Oteto prokleto, istorija je dokazala

68
2