Portal Analitika
 • Politika
 • Društvo
 • Abiznis
 • Sport
 • Kolaž
 • Region / Svijet
 • Kultura
 • Kolumne
 • Nauka / Tehnologija
 • Savremena karijatida
 • Ostalo
Društvo
 • Portal Analitika/
 • Društvo /
 • Živković: Važno je razumjeti i primijeniti stroge metodološke i etičke standarde u sprovođenju istraživanja javnog mnjenja kako bi se spriječila manipulacija

Novi DFC Policy Brief

Živković: Važno je razumjeti i primijeniti stroge metodološke i etičke standarde u sprovođenju istraživanja javnog mnjenja kako bi se spriječila manipulacija

U analizi “Bez transparentnosti ne treba vjerovati: manipulacije istraživanjima javnog mnjenja”, autor dr Slaven Živković nastoji da pruži uvid u naučne osnove istraživanja javnog mnjenja, manipulacije koje postoje, istraživanja javnog mnjenja u Crnoj Gori, te ulogu medija u prenošenju rezultata istraživanja

Živković: Važno je razumjeti i primijeniti stroge metodološke i etičke standarde u sprovođenju istraživanja javnog mnjenja kako bi se spriječila manipulacija Foto: DFC
Portal AnalitikaIzvor

„Istraživanja javnog mnjenja treba da budu instrument čijom primjenom će kvalitet života porasti jer će donošenje odluka biti zasnovano na podacima i osluškivanju stavova građana. Ipak, istraživanja javnog mnjenja postala su mnogo više od toga, a istraživači su shvatili da istraživanja imaju moć oblikovanja, a ne samo predstavljanja, stavova javnog mnjenja. 

To je bio uvod u zloupotrebe istraživanja, i manipulacije kojima se iskrivljeni ili izmišljeni podaci žele predstaviti kao kredibilni zaključci zasnovani na naučnim metodama“. 

To je istaknuto u analizi autora dr Slavena Živkovića pod nazivom “Bez transparentnosti ne treba vjerovati: manipulacije istraživanjima javnog mnjenja”, koja nastoji da pruži uvid u naučne osnove istraživanja javnog mnjenja, manipulacije koje postoje, istraživanja javnog mnjenja u Crnoj Gori, te ulogu medija u prenošenju rezultata istraživanja.

Analizu je objavio Digitalni forenzički centar (DFC) u sklopu edicije DFC Policy Brief. Riječ je o formatu DFC-a kroz koji se promovišu stručni uvidi eksperata iz različitih oblasti na temu malignog stranog uticaja, nudeći konkretne preporuke. 

„Istraživanja javnog mnjenja su izuzetno moćan alat, kojim možemo da znamo, ali ponekad i upravljamo stavovima građana u jednom društvu. Danas ih mnogi olako odbacuju, kao ’lažna’, ’izmišljena’, ’naručena’. Kao neko ko se bavi istraživanjima javnog mnjenja, uvijek nastojim da dam svoj doprinos očuvanju integriteta profesije, najviše kroz dobru praksu i primjenu metodoloških i etičkih standarda u istraživanjima“, ističe Živković, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja DeFacto Consultancy. 

I ovaj Policy brief, zaključuje on, ima za cilj da „ukaže na probleme koji postoje, a vezani su za manipulaciju istraživanjima javnog mnjenja, i nadam da će poslužiti javnosti da provjere istraživanja, prije nego li ih proglase lažnim ili namještenim“. 

Istraživanja javnog mnjenja daju priliku da na redovnom nivou imamo uvid u stavove građana i percepciju javnosti o najrazličitijim pitanjima. Međutim, njihova moć u modernom društvu nosi i rizik od manipulacije, što može uticati na političke ishode i opšte povjerenje u istraživanja javnog mnjenja. Upravo zato, izuzetno je važno razumjeti i primijeniti stroge metodološke i etičke standarde u sprovođenju istraživanja, analizi prikupljenih podataka, te prezentaciji rezultata, zaključak je desetog Policy Brief-a DFC-a. 

Cijela publikacija dostupna je OVDJE.
Portal Analitika