Crna hronika

Premijer u tehničkom mandatu objasnio kako fukncioniše šverc

Živković: Postoje indicije da je Milošević učestvovao u švercu cigareta; Abazović: Luka Bar glavni hab za šverc

U nekoliko velikih policijskih i carinskih operacija posljednjih godina, Crna Gora je zaplijenila stotine tona švercovanih cigareta, tema je kojom su se bavili iz TRT World-a u emisiji “Across the Balkans”.

Montenegro’s PM Dritan Abazovic explains how his country is battling a $500M illicit tobacco trade
Portal AnalitikaIzvor

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da je Slobodna zona Luke Bar je glavni hab (hub) za šverc cigareta.

“Slobodna zona Luke Bar je glavni hab za šverc cigareta. To je taj "veliki šverc"... Kako funkcioniše taj "veliki šverc", odnosno „pranje“ kontejnera u Luci Bar? Počeli smo da ga otkrivamo preko lažnih papira. Saznali smo kako cigarete stižu, kako se skladište, navodno dostavljaju u neke daleke zemlje sa lažnim papirima, a u suštini, kamionima završavaju na teritoriji Crne Gore kroz kapiju, a potom i preko graničnih prelaza završavaju u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Srbiji i drugim državama”, naveo je Abazović.

On je istakao da pored “velikog šverca” imamo i drugu vrstu, govoreći o situaciji kada “jedan dio robe ode na uništenje, a drugi dio kada se ugase kamere i svjetla, neko neki dio ipak odnosi”.

Kriminolog Veselin Rakočević je, komentarišući situaciju kada su nestale cigarete, rekao da je jedini ispravan potez bio da se unište i da se na sve nelegalne cigarete stavi tačka.

“Međutim, imali smo situaciju koja je neprimjerena za državu – da čak ni to nismo kadri da uradimo”, kazao je Rakočević. 

Danije Živković iz DPS-a tvrdi da je jasno da visoki funkcioneri premijerove stranke učestvuju u švercu.

“Skandal je zbog toga što je Abazović više puta izjavljivao kako je šverc cigareta u Luci Bar klinički mrtav. Slavodobitno je išao u Luku Bar i govorio kako kriminalne strukture više nemaju šta da traže u Crnoj Gori makar što se tiče šverca cigareta. A onda dođemo u situaciju da se desi u srcu države, Uprave prihoda i carina, da jedan broj službenika bude priveden, na čelu sa direktorom UPC koji je visoki funkcioner GP URA za kojeg postoje osnovane sumnje ili indicije da je direktno učestvovao u švercu zaplijenjenih cigareta”, rekao je Živković.

Portal Analitika

Komentari (4)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
m milica_neregistrovani
02.12.2022. 07:02

Sve što je radio Milošević, radio je sa Dritanom i Adžićem.To su sa Kosanovićem, nk radnikom i velikim Dakinim i DF aktivistom odradili...Đe je Novović, pegla kriminal gospođe Injac dok Rade- radi...

1
0
c cetinje_neregistrovani
02.12.2022. 03:31

Brat Abaz "izmisli toplu vodu"to se sutane zna koji su sve kanali i lanci sverca i kuda "prolazi roba"samo si "zabpravio"jednu drzavu NUMERO UNO po pitanju sverca tvoju "voljenu"Albaniju tvoga druga/mentora cirkusanta Rame.

2
0
g gaga_neregistrovani
01.12.2022. 10:58

G. Živkovicu, ja to ne bih nazvala indicijama! To su činjenice!

32
0
p podgorica_neregistrovani
01.12.2022. 08:47

Milosevic je ucio od malih nogu kako se to radi

48
0