Politika

"Smjena Konjevića je dokaz da Abazović želi da preuzme bezbjednosni sektor"

Živković: Podnosićemo inicijativu za skraćenje mandata sve dok ne bude usvojena

Demokratska partija socijalista (DPS) podnosiće inicijativu za skraćenje mandata Skupštini sve dok taj akt ne bude usvojen, saopštio je gostujući u emisiji “Tema” Televizije E, šef Kluba poslanika DPS-a Danije Živković.

Živković: Podnosićemo inicijativu za skraćenje mandata sve dok ne bude usvojena Foto: TV E
TV EIzvor

Poručio je i da u Crnoj Gori nema parlamentarne većine, niti postoji ona od 30. avgusta 2020. godine koja se pokušava rehabilitovati. Kako kaže, jedini način za izlazak iz političke krize je raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, a Živković uvjerava da će se oni i desiti.

Živković je saopštio da će, nakon što inicijativa predsjednika države Mila Đukanovića za skraćenje mandata Skupštini nije stavljena na dnevni red, Demokratska partija socijalista sa svojim tradicionalnim partnerima, nastaviti da podnosi tu inicijativu, sve dok ne bude usvojena.

“Izbori moraju da se dese, njih će biti i oni će pokazati da je DPS najjači politički subjekt. Podnijećemo inicijativu i ona će vrlo brzo biti u skupštinskoj proceduri. Vjerujemo da ćemo naredni put imati potrebnu većinu koja bi skratila mandat Skupštine i da će biti političke hrabrosti”, kazao je on.

Upitan zašto je DPS glasao protiv smjene aktuelne predsjednice Skupštine Danijele Đurović, Živković kaže da nijesu mogli dozovliti da se mehanizam odlučivanja vrati u ruke Demokratskog fronta.

On podsjeća na izjavu poslanika DF Andrije Mandića, koji je u parlamentu saopštio da je potpredsjednica Branka Bošnjak spremna da, kako je ocijenio, mimo Ustava, raspiše predsjedničke izbore i da mandat za sastav vlade Miodragu Lekiću.

“DF ne može biti partner u izgradnji institucionalnog kapaciteta Crne Gore, oni su spremni sve da urade kako bi institucije bile blokirane i kako bi pravili scene i aktivnosti koje su sve, samo ne u skladu sa Ustavom i zato je takva odluka donesena, da se spriječi jedna vrsta ustavnog puča”, objašnjava Živković.

Govoreći o novoj aferi šverca cigareta koja potresa Crnu Goru, Živković je ponovio stavDPS, da postoje određene indicije prema kojima se šverc nije mogao dogoditi bez saglasnosti ili političke odgovornosti onih koji nose glavne funkcije u državi.

“To tvrdimo zato što licemjerno djeluje kada premijer govori o borbi protiv kriminala i korupcije, a dese se ovakve stvari dok su na čelu vlade i ključnih insitucija ljudi iz njegove političke partije. Govori o tome kako je on veliki borac za pravdu i kako je ruka pravde krenula, a onda odjednom se pojavi ovakva afera u kojo jej glavni akter direktor Uprave prihoda i carina, koji je funkcioner njegove partije”, ispričao je Živković.

On se osvrnuo i na smjenu potpredsjednika Vlade Raška Konjevića sa mjesta koordinatora službi bezbjednosti, tvrdeći da se radi o pokušaju prikrivanja svih činjenica oko aktuelnog šverca cigareta.

“Smjena Konjevića još jedna je u nizu koja dokazuje da Abazović želi da preuzme bezbjednosni sektor. Ne bi me iznenadilo da pokuša da smijeni direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, kako bi dodatno oslabio bezbjednosni sistem”, dodao je Živković.

Portal Analitika

Komentari (16)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
V Vlajko_neregistrovani
06.10.2022. 09:14

Skratiti mandat ali diktatoru, 30 godina je na vlasti!!!

0
2
b bjelopavlić_neregistrovani
05.10.2022. 16:53

Dogodine u ovo doba, ako Bog da,ako ne onda...

3
45
D DraganHN_neregistrovani
05.10.2022. 17:03

@bjelopavlić_neregistrovani Ja sam Bjelopavlic i stidim se tebe i tvojih komentara

35
2
r roki_dg55_neregistrovani
05.10.2022. 17:19

@DraganHN_neregistrovani Nije ovo Bjelopavlić moj Dragane. Ovo je šljeglo odnekle ali u svakom slučaju blam i sram. Nije loše što prati ove CG portale, jer se od onih njihovih i sam stidi, ako obraza ima???

34
3
D DraganHN_neregistrovani
05.10.2022. 17:23

@roki_dg55_neregistrovani Nema taj obraza

30
3