Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Zindović: Ozbiljnijih pomaka u posljednjih pet godina nije napravljeno u EU integracijama, manjinska Vlada ništa nije napravila

"Pregovaramo duže od svih zemalja koje su dio Unije"

Zindović: Ozbiljnijih pomaka u posljednjih pet godina nije napravljeno u EU integracijama, manjinska Vlada ništa nije napravila

Dan Evrope, nažalost, dočekujemo i ove godine u periodu kada su na zakočeni pregovori na putu ka EU, kazala je Milica Zindović iz Centra za građanako obrazovanje, gostujući na televiziji 7.

Zindović: Ozbiljnijih pomaka u posljednjih pet godina nije napravljeno u EU integracijama, manjinska Vlada ništa nije napravila Foto: CGO
Portal AnalitikaIzvor

"Ozbiljnijih pomaka u poslednjih pet godina nije napravljeno u EU integracijama, a vidjeli smo i da manjinska Vlada koja je sada u tehničkom mandatu, a koja je bila izabrana na osnovu svok ekspozea u kojem je primat stavljen na EU integracije, nije ništa napravila po pitanju otkočivanja procesa pregovora sa Unijom. Čak su oni kritikovali neaktivnost Vlade Zdravka Krivokapića u evropskim integracijama, a sada smo vidjeli da zapravo ti što su kritikovali ništa nisu uradili na tom polju ", kazala je Zindović i posjetila da će se ove godine navršiti 11 godina pregovaranja sa EU što je već najduže pregovaranje od svih zemalja koje su dio te zajednice.

Zindović na osnovu svega što se dešava na crnogorskoj političkoj sceni ne vidi način kako bi se proces pristupanja mogao dinamizirati.

"Očekujem od buduće Vlade da zaista, suštinski stavi evropski i nacionalni interes Crne Gore kao glavne ideje vodilje ka ozdravljenju cjelokupne situacije u zemlji", kazala je sagovornica televizije7.

Komentarišući aktivnosti Vlade u tehničkom mandatu, Zindović ističe da se djelovanje te Vlade kosi sa osnovnim demokratskim načelima.

"Do te mjere idu te aktivnosti da se u potpunosti obesmišljava karakter Vlade u tehničkom mandatu" , kazala je ona i dodala da su zbog toga i njihova istraživanja pokazala da građani sada od institucija najmanje vjeruju Vladi. Tačnije Vlada je na 13 mjestu po stepenu povjerljivosti od 15 institucija koliko ih je bilo u upitniku.

Isto se dešava sa Skupštinom koja je raspuštena, napominje Zindović.

"Ja to vidim kao jaku zloupotrebu institucija. Očito određeni dio poslanika želi da pred izbore, takvim zloupotrebama, da se prikaže u očima javnosti na način za koji mislim da je potpuno suprotan demokratskim načelima" , ocijenila je Zindović za televiziju 7.

Portal Analitika