Turizam
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Turizam /
  • Zimska turistička sezona nije ispunila očekivanja turističke privrede; Ratković: Treba formirati punktove tematskog i gastronomskog turizma

Zimska turistička sezona nije ispunila očekivanja turističke privrede; Ratković: Treba formirati punktove tematskog i gastronomskog turizma

Dekan fakulteta za biznis i turizam, Rade Ratković kazao je, da su podaci Monstata, prema kojima u planinskim predjelima ima samo 7,8 odsto turista nepotpuni, jer se radi o kolektivnom smještaju, koji učestvuje u oko 10% ukupne strukture. 

Ilustracija Foto: Ski centar Vučje
Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

Ratković je za E televiziju kazao da se, ipak, ne može poreći činjenica da je planinski turizam značajno ispod mogućnosti te da bi ciljevi svih strategija trebalo da vode ka jednoj regionalnoj distribuciji sadržaja koja priliči prirodnim resursima sjevera. Ratković zaključuje da treba formirati punktove tematskog i gastronomskog turizma koji je u trendu i koji je drugi strateški stub Crne Gore.

Zimska turistička sezona ove godine nije ispunila očekivanja, a glavni krivac su vremenski uslovi, to jest, nedostatak sniježnog prekrivača, kazala je za E televiziju direktorica Ski centra Vučje Anđa Vukčević.

„Nažalost ove godine sniježnog pokrivača nije ni bilo, a to neznatno što je bilo se nije održalo. Ako govorimo o ovoj sezoni moram da istaknem da je po nas vrlo nepovoljna, jako loša, sa nedovoljnim brojem gostiju, sve usljed nedostatka sniježnih padavina. Ako poredimo to sa prethodnim godinama, sada smo na nekih 20 odsto", objašnjava Vukčević.

Loše ocjene zimske turističke sezone stižu i iz Kolašina. Direktorica TO Kolašin Zorica Milašinović kaže da je sezona dosta loša i da nije na očekivanom nivou. Milašinović objašnjava da kada snije ne padne tokom decembra i januara, i ako padne u februaru, nema toliki značaj niti može da spasi sezonu.

„Juče je bilo 15 stepeni, što je pravi proljećni dan“, kaže Milašinović dodajući da će, i pored vremena koje im ne ide na ruku, krajem februara organizovati „Kolašin sky snow“, trku koja će otvoriti „Sky running“ ligu Srbije i Crne Gore gdje se očekuje veliki broj takmičara.

Fokus će u narednom periodu biti na pripremi ponude za proljeće, kaže Milašinović, dodajući da je za 3. i 9. marta odrzati zimski maratoni u saradnji sa Turistickom organizacijom Žabljak.

U odnosu na prethodne godine, ove smo imali vrlo toplu i sušnu sezonu, koju je pratila naročito visoka temperatura, posebno na sjeveru, dok je umjereno toplo bilo u ostalim krajevima Crne Gore sa izuzetkom u istočnom dijelu Crne Gore, kazala je za televiziju E načelnica odsjeka za primjenjenu meteorologiju i klimatske promjene Marija Ivanov.

„Sredinom februara možemo očekivati zahlađenje, ali kratko, kao i snijezne padavine, ali kako dolazi mart tako se očekuje da ce se padavine zadržati samo na nadmorskim visinama iznad 1500 metara, a naročito na 2000 metara“, zaključuje Ivanov.


Portal Analitika