Politika

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini podržao HGI

Žigmanov: Hrvatski narod nezaobilazni dio političkog mozaika crnogorskog društva

HGI se svojim dosadašnjim djelovanjem pokazala i dokazala istinskim braniteljem i zastupnikom Hrvata u Crnoj Gori, kao i svih onih građana koji svoja politička opredjeljenja nisu mogli poistovjetiti programima dominantnih političkih aktera i preovlađujućih narativa, kazao je Tomislav Žigmanov. predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 

Žigmanov: Hrvatski narod nezaobilazni dio političkog mozaika crnogorskog društva Foto: HGI
Portal AnalitikaIzvor

Žigmanov podsjeća da će na izborima 11. juna izaći, kako navodi, autentični politički predstavnik hrvatskoga naroda – Hrvatska građanska inicijativa, sa listom „Na pravoj strani svijeta“, navodeći da je HGI partija koja decenijama okuplja i dostojno predstavlja i artikuliše interese hrvatskoga naroda u crnogorskom društvu.

"HGI se svojim dosadašnjim djelovanjem pokazala i dokazala istinskim braniteljem i zastupnikom Hrvata u Crnoj Gori, kao i svih onih građana koji svoja politička opredjeljenja nisu mogli poistovjetiti programima dominantnih političkih aktera i preovlađujućih narativa. To HGI čini, među ostalim, i dodbranom vrijednosti prebogate baštine Hrvata i katoličkih vjernika u Crnoj Gori, posebno u Boki Kotorskoj, pronalazeći u njoj motive za snažni politički angažman. Rezultati toga su vidljivi, te je hrvatski narod, pokazalo se, uprkos malom broju, nezaobilazni dio političkoga mozaika crnogorskog društva, na koji onda i pobjednici izbora moraju računati", naveo je Žigmanov. 

Sličnost s izazovima s kojima se susreću Hrvati u Crnoj Gori i Hrvati u Srbiji odavno je, kaže, zbližila djelovanja ove dvije političke stranke.

"One imaju u nizu pojedinosti vrlo slične temelje i međusobno su, kao dio korpusa koje predstavlja hrvatski narod van matične države, pružaju potporu, sarađujući pri tome tijesno i s bogatim posljedicama i s nositeljima vlasti u Republici Hrvatskoj. Cijeneći tu saradnju te razvijene partnerske odnose, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini ovim putem iskazuje snažnu podršku izbornoj listi „Na pravoj strani svijeta“ na predstojećim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori i poziva sve Hrvate da za nju glasuju, preporučujući istovremeno ovu listu kao idealan politični izbor za sve građanski orijentirane glasače u susjednoj državi. Uistinu, iskreno želimo s kolegama iz Hrvatske građanske inicijative jedino na takvoj strani svijeta i jedino na toj strani gledati na svjetliju budućnost našega hrvatskoga naroda", zaključuje Žigmanov.  

Portal Analitika

Komentari (6)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
m mateo_neregistrovani
08.06.2023. 16:12

Adrijane pusti Zigmanova i reci sto ste ti, Zvonko i HGI ucinjeli za Lastvu svih ovih godina? Nidje nista. I sad opet idete po kucama i trazite glas. Od ovih Srba na vlast u Tivat nismo nista ni ocekivali ali ni vi niste nista bolji. DPS i SDP su nas bar zaposljavali a vi ni to

2
0
j josko_neregistrovani
08.06.2023. 15:01

Ja i sva moja famelja smo glasovali za HGI u oktobar prosle godine. Otkad je HGI glasovao za izbor onoga cetnika Barbica iz Krtola za podpredsjednika opcine nikad vise HGI nece dobit moj glas i glasove moje famelje

2
1
B Bepo_neregistrovani
08.06.2023. 15:23

@josko_neregistrovani moracu te ispravit, u pitanju je Brinic sto je branio krstionu. Ali bitno je da se Hrvati u Tivat bar oko necega slozimo a to je da imamo za koga glasat na ove izbore, to je sjajni Vatroslav Belan. Jace nego ikad broj 10 u nedjelju

2
0
F Fidel_neregistrovani
08.06.2023. 15:00

Adrijan je politicar ispred svog vremena. Treba imati politicke mudrosti u momentu kad se potpisuje Temeljni Ugovor sa SPC pa povuci sjajan potez ostanka u vladi, jer sada ima otvorena vrata da koalira sa prosrpskim partijama i to je kljucno kako bi HGI postao dio vlasti nakon 11. juna jer DPS ne moze prebaciti 20% i nema koalicioni kapacitet.

2
1
K Karadza_neregistrovani
08.06.2023. 14:14

Nisam Hrvat ali treba priznati da je HGI prva medju manjinskim strankama pruzila ruku pomirenja Srbima i bila dio SNPove vlade. Takodje, doprinos Vuksanovica medjuetnickom skladu kad je potpisan temeljni ugovor izmedju Crne Gore i SPC je amanet koji ostavlja pokoljenjima. Zato ih podrzavam da predju cenzus i nastave odavno zapocet politicki zaokret od DPSa prema PESu, Demokratama i drugim modernim i proevropskim snagama.

3
2
K Kantunal
08.06.2023. 14:53

@Karadza_neregistrovani , Ti imaš bolju adresu za napad: Npr.Bošnjačka stranka. Vuksanović je izišao iz vlade za razliku od Crnogoraca koji viteški ostadoše u DritanVladi do danas (čak i sa Cetinja) , a sve zbog čojstva u ime kojeg, tog istog čojstva, napadaju najmanju manjinu. Crnogorci su jedini - pazi - jedini narod koji je masovno presao na stranu okupatora, za razliku od Bosanaca, Hrvata, Albanaca i Makedonaca. Ovo su činjenice a ostalo je - legenda, ali neurbana.

1
2