Kultura

Zetski dom u decembru: Još jedna premijera i početak proba za "Predsjednice"

Decembar u Kraljevskom pozorištu Zetski dom proteći će u znaku još jedne premijere, domaćeg i regionalnog gostovanja, kao i prve faze proba za novu produkciju.

Scena iz predstave “Nije to to – studije Fausta” Foto: Zetski dom
Scena iz predstave “Nije to to – studije Fausta”
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz ovog pozorišta, repertoar će biti otvoren sjutrašnjim izvođenjem predstave “Ko se boji Virdžinije Vulf?”, u 20h, koju je, po tekstu Edvarda Olbija, režirao Paolo Mađeli. Dan kasnije, u petak, 3. decembra, slijedi još jedno izvođenje u istom terminu. Realizovana uz podršku projekta ADNICH Interreg IPA CBC Italija-Albanija-Crna Gora, predstava je premijerno izvedena prošlog mjeseca.

Na osnovu Sporazuma o saradnji s Crnogorskom kinotekom, potpisanim u aprilu, tokom ovog mjeseca će takođe biti upriličeno filmsko veče, pa će 6. decembra u 20:00h biti prikazan dugometražni igrani film “Druk” (Another Round) u režiji Tomasa Vinterberga. Do sada je publika u Zetskom domu bila u prilici da isprati neka od najznačajnih domaćih i svjetskih ostvarenja iz nacionalnog kinotečkog fonda.

Sredina mjeseca rezervisana je za gostovanja. U nedjelju, 12. decembra slijedi izvođenje predstave “Bog masakra” u Centru za kulturu Tivat s početkom u 20:00h. Jednu od najizvođenijih predstava Kraljevskog pozorišta, koju je prema tekstu Jasmine Reze režirao Siniša Evtimov, 15. decembra, takođe u 20:00h, vidjeće i publika u Kamernom teatru 55 u Sarajevu u okviru Festivala “Dani Jurislava Korenića”.

U utorak, 21. decembra slijedi cetinjska premijera predstave “Nije to to – studije Fausta”. Riječ je o koprodukcionom projektu Kraljevskog pozorišta Zetski dom, Sarajevskog ratnog teatra – SARTR, Internacionalnog teatarskog festivala MESS – Sarajevo i Beogradskog dramskog pozorišta. Predstavu je po tekstu Simone Semenič režirao Tomi Janežič, dok premijera počinje u 20:00h. Sljedeće večeri u isto vrijeme biće upriličeno reprizno izvođenje.

Godišnji koncert cetinjskog hora “Luča” biće održan u ponedjeljak, 27. decembra, s početkom u 19:00h.

Osim repertoarskih aktivnosti, decembar će proteći u znaku početka prve faze proba za predstavu “Predsjednice”, koju će po tekstu Vernera Švaba režirati Radmila Vojvodić. U novoj produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom uloge će tumačiti Jelena Laban, Nada Vukčević i Ana Vučković.

Kraljevsko pozorište Zetski dom i ovom prilikom podsjeća javnost da prisustvo predstavama i programima podrazumijeva poštovanje epidemioloških mjera.

Portal Analitika