Kultura

"Švabov tekst tragički potresan i ujedno urnebesno zasmijan u zapitanosti nad idejom humanosti"

Zetski dom gostuje u CNP: „Predsjednice“ Radmile Vojvodić sjutra na Velikoj sceni

Ove naše današnje autsajderke nijesu određene samo klasnim identitetom već su na margini zbog manjka perspektive i odsustva volje, kazala rediteljka

Zetski dom gostuje u CNP: „Predsjednice“ Radmile Vojvodić sjutra na Velikoj sceni Foto: Duško Miljanić
Portal AnalitikaIzvor

Predstava “Predsjednice” (Die Präsidentinnen), koju je prema tekstu Vernera Švaba režirala Radmila Vojvodić u produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom, biće izvedena u petak, 8. decembra u 20 sati na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.

Uloge tumače: Nada Vukčević, Ana Vučković i Jelena Laban.

Prema riječima rediteljke Vojvodić, Verner Švab je jedinstveno subverzivan pisac i autentičnom poetikom zauzima posebno mjesto u modernoj dramaturgiji.

„Švab podastire pred nas tekst tragički potresan i ujedno urnebesno zasmijan u zapitanosti nad idejom humanosti. Ove naše današnje autsajderke nijesu određene samo klasnim identitetom već su na margini zbog manjka perspektive i odsustva volje... Naše junakinje, dakle, postoje u onome što su mogle ili što bi mogle da žive: one su neusaglašene sa sobom, one su u pogrešnoj mimezi, jer im Švab, smatram i čitam ga tako, upisuje tragikomičko samozadovoljstvo i pomirenost životom“, zapisala je, između ostalog, Vojvodić, koja uz režiju potpisuje adaptaciju i vizuelni identitet predstave.

Kompozitorka je Nina Perović, scenografkinja Marija Kalabić, lektorka Dubravka Drakić, a asistentkinja režije Stela Mišković.

Portal Analitika