Ostalo

Njihov međusobni duel danas mogao bi biti odlučujući za sudbinu šampionata

Žensko šahovsko prvenstvo: Novikova i Skvorcova na čelu tabele

U derbijima kola Ana Novikova i Alena Skvorcova savladale u Mateju Popivić i Aleksandru Milović. Njihov međusobni duel u četvrtom kolu, mogao bi biti odlučujući za sudbinu šampionata.

Žensko šahovsko prvenstvo: Novikova i Skvorcova na čelu tabele Foto: Šah-mat lista
Portal AnalitikaIzvor
U trećem kolu, odigranom juče, Ana Novikova crnim figurama je nadigrala Mateju Popović, u zanimljivoj partiji u kojoj je igran volški gambit. U dinamičnoj poziciji Popovićeva nije našla dobar plan i grubom greškom dozvolila je protivnici da razigra svoje figure, na kraju u cajtnotu je previdjela mat. Novikova je trećom pobjedom zadržala maksimalan učinak. 
Alena Skvorcova i Aleksandra Milović su odigrale sadržajnu partiju. Nastala je zanimljiva pozicija, a Milovićka je propustila da zamjeni jednog topa i pojednostavi poziciju, što je Skvorcova iskoristila i aktivnom igrom došla do odlučujuće prednosti.
Nikolina Koljević, koja brani titulu na ovom šampionatu, nakon poraza u drugom kolu u duelu sa Novikovom, juče je u 17 poteza savladala Ines Đenđinović iz Bara zadržavajući šanse za visok plasman. 
Duel najmlađe učesnice Sofije Milović i reprezentativke Milene Mosurović okončan je remijem nakon gotovo 5 sati borbe. Milovićeva je imala prednost, sjajno igrala, ali je forsirala prelazak u topovsku završnicu u kojoj je Mosurovićeva došla do remija preciznom igrom.
Marija Mia Maraš je savladala Taru Ivanović, a Ivanović je propustila mogućnost da reklamira remi i uplovi u luku spasa nakon sto je pozicija ponovljena tri puta. 
Marija Bajić je savladala Nikolinu Dževerdanović koja je imala figuru više, a onda je naprasno previdjela mat. 
Slobodna je bila Jana Katnić. 
Danas su na programu četvrto i peto kolo, a parovi četvrtog kola su: Novikova - Skvorcova, Popović - Milović A., Maraš - Koljević, Mosurović - Ivanović, Đenđinović - Milović S., Bajić - Katnić, slobodna je Dževerdanović.
Trenutna tabela nakon 3 kola: 1-2. Novikova, Skvorcova 3-6. Milović A., Popović, Koljević, Maraš 2 7-8. Milović S., Mosurović 1,5 9-12. Ivanović, Đenđinović, Bajić, Katnić 1 14. Dževerdanović 0
Nakon današnjeg dana situacija na čelu tabele će biti jasnija, a takmičenje će biti završeno u nedjelju. Pokrovitelj takmicenja je Ministarstvo sport i mladih, a organizator Šahovski savez Crne Gore.
Portal Analitika