Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Zenka: Sistematsko rušenje države traje više od dvije decenije, a sinoć je doživjelo kulminaciju

Zenka: Sistematsko rušenje države traje više od dvije decenije, a sinoć je doživjelo kulminaciju

Ovo što se sinoć desilo je presedan, koji je daleko od Evrope i svih demokratskih vrijednosti. Ovdje je riječ o rušenju jedne države, sistematski, koje traje više od dvije decenije, i sada je doživjelo kulminaciju pa se napada bezobzirno Ustav i institucija predsjednika države, ocijenio je predsjednik DUA-e Mehmed Zenka. 

Zenka: Sistematsko rušenje države traje više od dvije decenije, a sinoć je doživjelo kulminaciju Foto: Portal Analitika
Gradski portalIzvor

Dodaje da se desilo nešto što nije bilo neočekivano, ali ipak niko nije računao na ovoliku bezobzirnost.

"Skupština je bila prepuna nemilih dešavanja, i ni jedan poslanik iz crnogorske opcije nije mogao izložiti ništa da ne bude prekinut prizemnim komentarima druge strane. Oni sebe nazivaju tzv. pobjednicima iz 2020. godine, ali, da bi bio pobjednik treba da umiješ da se nosiš sa tim. Oni su dokazali da ne umiju biti ni gubitici ni pobjednici. A mi smo pokazali, kad smo se povukli dostojanstveno u opoziciju, da možemo svemu da odgovorimo", kazao je Zenka.

Striković: Podnijeli smo krivične prijave

Skupština Crne Gore na čelu sa predsjednicom u kontinuitetu krši Ustav Crne Gore i to je jasno svima. Zato smo, kao što smo i najavli , protiv odgovornih podnijeli krivične prijave, kazao je poslanik SDP-a Adnan Striković.

Striković smatra da je sve ovo što se sada dešava već unaprijed dogovoreno.

“Poznato je i po čjem je nalogu dogovoreno. Danas, nažalost, ne možemo govoriti o više političkih opcija, već imamo sa jedne strane ljude kojima je državni interes Crne Gore u fokusu i na prvom mjestu i sa druge strane imamo Demokratski front”, kazao je Striković

Podsjeća da je još DF od svog osnivanja 2012, godine činio toliko loših stvari protiv Crne Gore, da sada ništa ne može iznenaditi, pa tako ni ova odluka o usvajanju izmjene Zakona o predsjedniku.

“Odgovoran političar bi trebalo da stoji iza svojih riječi, a ne da odmah nakon prve državničke posjete susjednoj državi promijeni razmišljanje i postupi po nalogu njenog predsjednika. Flagrantno kršenje zakona mora da podliježe krivičnoj odgovornosti”, objašnjava Striković.

Mitrović: Akt koji je juče izglasan nije se smio naći na dnevnom redu

Nijesam očekivao da će se neko usuditi u samostalnoj Crnoj Gori da krene da ruši njen ustavnopravni poredak, kazao je poslanik DPS-a Ivan Mitrović.

“Siguran sam da je danas mnogo veći broj građana privržen državotvornoj ideji DPS-a i partija koje su okupljale blok za nezavisnu Crnu GOru. Međutim, mi smo juče svejedočili ataku na ustavnopravni poredak Crne Gore i na ono što je stav većine njenih građana, i to na jedan kranje neprimjeren način” kazao je Mitrović.

Iako je jedan dio partija u parlamentarnoj većini dobio broj glasova na platformi građanske, multietničke, multikonfesionalne i evroatlanske Crne Gore, oni su, kako kaže, juče izglasali nešto što je suprotnost svega toga.

“Dio partija koje su se do juče predstavljale kao grđanske, izglasali su ideju Demorkatskog fronta. Svjedočimo poruci sa ozbiljnih evropskih adresa da je neophodno izabrati sudije Ustavnog suda. Po meni je ovo krivično djelo u produženom trajanju” kazao je Mitrović.

Objasnio je da smo, prije nekoliko nedelja, svjedočili da je ovaj dio parlamentarne većine izglasao izbor za predlog sudije Ustavnog suda bez dogovora sa DPS-om.

“Sada nema niko u Crnoj Gori da okarakteriše ovaj zakon kao antiustavan, osim tužilaštva. Očekivao sam intervenciju tužilaštva, kao krajnje instance za rušenje ustavnopravnog poretka” kazao je.

DPS je, kaže, podržala Danijelu Đurović na mjesto predsjednice Skupštine jer je to, kako kaže, u političkoj ravni bilo manje od dva zla.

“Akt koji se našao na dnevnom redu, ne možemo ga nazvati zakonom, nije se smio naći na dnevnom redu. Međutim, tumačenje predsjednice parlamenta je da, štagod da joj neko predloži neko od predstavika parlamenta, može da se nađe na dnevnom redu, što je apsurd” kazao je Mitrović.


SAD zabrinute zbog eskalacije zapaljive retorike i neodgovorne konfrontacije crnogorskih lidera
20
SAD zabrinute zbog eskalacije zapaljive retorike…
02.11.2022 17:21

 

Portal Analitika