Svijet

Žene sa Grenlanda traže odštetu od Danske zbog kampanje kontrole rađanja

Grupa žena sa Grenlanda zahtijeva odštetu od Danske zbog nedobrovoljnog učešća u kampanji kontrole rađanja pokrenutoj šezdesetih godina prošlog vijeka, saopštio je advokat grupe.

Žene sa Grenlanda traže odštetu od Danske zbog kampanje kontrole rađanja Foto: Reuters/Ilustracija
AJBIzvor

Nakon što je saopšteno da su Danska i Grenland, nekadašnja danska kolonija, a sada samoupravna autonomna teritorija pod suverenitetom te zemlje, otvorili zvaničnu istragu koja bi trebala biti okončana do maja 2025, grupa je zahtijevala da se odšteta odmah isplati s obzirom da su neke od žena u 70-im i 80-im godinama života, prenosi Tanjug.

“Šta će nam to (istraga) kad jasno znamo da su nam bila kršena zakonska i ljudska prava”, izjavila je za Reuters Naja Lyberth, jedna od žena koje traže odštetu.

Skandal otkriven u arhivama

Skandal je izbio na vidjelo kada je danski emiter DR prošle godine objavio da je u arhivama otkriveno da je između 1966. i 1970. godine djevojčicama od 13 godina, bez njihovog znanja i saglasnosti, ugrađeno 4.500 intrauterinih uložaka za sprječavanje trudnoće.

Vlada Danske i Grenlanda angažovale su timove istraživača sa zadatkom da otkriju obim ove prakse i proces donošenja odluka koji je doveo do sporne kampanje kontrole rađanja u periodu od 1960. do 1991. godine, do trenutka kada je Grenland dobio autonomnu upravu nad svojim zdravstvenim sistemom.

Svaka od žena koje su podnijele zahtjev traži odštetu od 300.000 danskih kruna (42.380 dolara), rekao je advokat Mads Pramming.


Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.