Svijet

Zemljotres u Maroku pogodio 2,8 miliona ljudi

Zemljotres u Maroku oštetio je 2.930 sela u planinama Visokog Atlasa sa ukupno 2,8 miliona stanovnika, rekao je marokanski ministar zadužen za budžet.

Zemljotres u Maroku pogodio 2,8 miliona ljudi Foto: AFP
AJBIzvor

U zemljotresu jačine 6,8 stepeni Rihterove skale, koji je pogodio Maroko 8. septembra, poginulo je više od 2.900 ljudi, većinom u teško dostupnim planinskim područjima, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

Ministar Fouzi Lekja naveo je da su najmanje 59.674 kuće oštećene, od kojih je 32 posto potpuno srušeno.

“Vlada će domaćinstvima pogođenim zemljotresom ponuditi pomoć od 2.500 dirhama (gotovo 245 dolara) mjesečno u toku jedne godine, pored kompenzacije od 140.000 dirhama (38.115 dolara) za potpuno uništene domove i 80.000 dirhama (21.780 dolara) za djelomično oštećene domove”, rekao je.

Dodao je da rekonstrukcija treba da poštuje originalni arhitektonski karakter planina Visokog Atlasa.

Najubitačniji zemljotres u Maroku od 1960. godine uništio je mnoge zaseoke sa tradicionalnim kućama od cigle od blata, kamena i grubog drveta, specifičnih za planine Atlasa.

Sveukupno, Maroko planira da potroši 120 milijardi dirhama (gotovo 11,7 milijardi dolara) na plan rekonstrukcije nakon zemljotresa koji uključuje nadogradnju infrastrukture u narednih pet godina, saopštila je u srijedu kraljevska palata.

Regije pogođene zemljotresom su među najsiromašnijim u Maroku, sa mnogim udaljenim selima, kojima nedostaju odgovarajući putevi i javne usluge.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.