Svijet

Zelenski o odnosima sa SAD: Ne smijem rizikovati državu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osvrnuo se na objavljivanje američkih obavještajnih podataka o ratu u Ukrajini i poručio kako ga Bijela kuća nije informisala o ovim nepredviđenim okolnostima.

Zelenski o odnosima sa SAD: Ne smijem rizikovati državu Foto: Beta/AP
Klix.baIzvor

U intervjuu za Washington Post, Zelenski je pojasnio kako je za otkrivanje tajnih podataka čuo kao i svi drugi građani putem medija.

"Nisam prethodno dobio informacije od Bijele kuće ili Pentagona. Nismo imali te informacije. To je definitivno loše. Curenje informacija nije od koristi za ugled Bijele kuće, a vjerujem ni za ugled Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Zelenski.

Na pitanje novinara da li je curenje podataka narušilo povjerenje između Ukrajine i SAD-a, Zelenski ističe kako iskazivanje privatnih osjećaja nije vrijedno potencijalne štete koja se može izazvati u odnosima naročito u kontekstu podrške SAD-a Ukrajini.

"Ne smijem rizikovati državu. Tamo gdje mogu da govorim iskreno ja to i radim. Međutim, postoje veliki rizici. Da je to moj rat protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina i da smo nas dvojica na bojnom polju, svima bih rekao šta mislim o njima. Ovdje je priča malo drugačija. Svi smo odgovorni", ističe predsjednik Ukrajine.

Prvi čovjek Ukrajine je rekao i kako nije prvi put da mu život komplikuju razotkrivanja informacija iz SAD-a, ali da je sada fokusiran na oslobađanje teritorije od ruske okupacije.

"Uprkos takvim informativnim kretanjima, moram pripremiti državu za deokupaciju. To je moj zadatak. Sjećate se kako je završio moj razgovor s Trumpom? Objavljen je. Da budem iskren, ni za to nisam dao dozvolu", poručio je. 

Na kraju, ponovio je kako bilo kakvo objavljivanje informacije o kretanjima ukrajinske vojske ne ide u prilog ovoj državi.

"Za nas je sve što unaprijed obavještava neprijatelja na ovaj ili onaj način definitivno minus za nas. Ne vidim tu nikakve prednosti", zaključio je Zelenski.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.