Politika

U skladu sa Zakonom o državnom tužilaštvu

Zeković traži od Stankovića da oduzme predmet u slučaju davanja mita Abazoviću

Član Glavnog odbora SDP-a Bojan Zeković uputio je vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću inicijativu da u skladu sa svojim mogućnosti oduzme predmet koji je formiran povodom tvrdnje potpresjednika Vlade Dritana Abazovića da je osoba čiji identitet nije želio da otkrije pokušala da ga kupi za 21 milion eura.

Zeković traži od Stankovića da oduzme predmet u slučaju davanja mita Abazoviću Foto: Portal Analitika
Portal AnalitikaIzvor

“Pozivam Vas da preispitate neophodnost korišćenja mogućnosti koje vam daje Zakon o državnom tužilaštvu, čl.131 i date obavezno uputstvo za rad Glavnom specijalnom tužiocu, odnosno oduzmete predmet u skladu sa čl. 141, u predmetu formiranom povodom tvrdnje potpredsjednika Vlade da je lice čiji identitet nije želio da otkrije pokušalo da ga kupi za 21 milion eura”, navodi se u incijativi Zekovića.

Podsjeća da je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić obavijestio javnost da povodom tvrdnji Abazovića ocjenio da “nema osnovane sumnje da je neka osoba izvršila krivično djelo”. On napominje da je Abazović u emisiji “Načisto” na TV Vijesti saopštio da mu je nuđen 21 milion eura.

“Do danas javnosti nije saopštio ko mu je nudio novac i šta je tražio zauzvrat”, ističe Zeković.

Nakon što je Specijalno tužilaštvo uzelo izjavu od Abazovića, glavni specijalni tužilac je obavijestio javnost da u ponašanju Abazovića i lica koje mu je nudilo 21 milion eura nijesu ostvereni elementi bića krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, objašnjavajući to tvrdnjom da Abazović u tom trenutku nije bio na javnoj funkciji.

“Čak je i izgovor u vidu tvrdnje da Abazović nije bio na javnoj funkciji, iako je bio poslanik 26. saziva do njegovog kraja i 27. saziva od samog početka do izbora u Vladu, dakle bez sekunde prekida, opštepoznato natačan. Tužilaštvo ide i dalje, pa tvrdi da ukoliko neko lice u trenutku nuđenja ili uzimanja mita nije službeno lice nema krivičnog djela. Tom logikom bi predsjednik partije koja ima apsolutnu vlast mogao slobodno uzeti i javno obznaniti da je uzeo mito, ali Specijalno tužilaštvo bi prema sadašnjem tumačenju i u toj situaciji tvrdilo da nijesu ispunjeni svi lementi bića krivičnog djela. Istom logikom bi i stvarni vlasnici pojedinih partija, a koji se ne nalaze na javnoj funkciji mogli uzeti mito i opredijeliti političke odluke te partije, moguće i sudbinu države bez brige da će krivično odgovarati ukoliko se to dokaže. Nepotrebno je dalje obrazlagati neodrživost i besmislenost ovakvog tumačenja”, navodi Zeković.

Ističe da krivični zakonik Crne Gore u članu 422a propisuje da se krivično djelo navođenje na protivzakonit uticaj može izvršiti “korišćenjem svog službenog ili društvenog položaja ili stvarnog ili pretpostavljenog uticaja”.

“Pošto i potpredsjednik Abazović i Specijalno tužilaštvo kriju ko je nudio 21 milion i šta je očekivao da će zauzvrat dobiti možemo samo nagađati o postoanju nekog od krivičnih djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore. Da li je neko na “protivustavan način pokušao da dovede Crnu Goru u položaj potčinjenosti ili zavisnosti prema nekoj drugoj državi” vršeći krivično djelo iz člana 357 KZ, da li je neko iz bivše vlasti pokušao da je na taj način sačuva…. javnost ne može znati, jer Dritan Abazović i Specijalno tužilaštvo kriju istinu od građana. Cijeneći značaj ovog slučaja i stepen društvene opasnosti koju nosi mogući pokušaj kupovine koordinatora bezbjednosnih službi Crne Gore, a pošto javnost nije informisana o bilo kojoj aktivnosti koju ste preduzeli tim povodom, pozivamo Vas da javno sasopštite da li ćete i koje aktivnosti preduzeti ovim povodom, da li i Vi dijelite iznijeto tumačenje, i da li će ga se Državno tužilaštvo ubuduće pridržavati prilikom primjene KZCG?”, navodi Zeković.

Portal Analitika