Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Zeković: Snaženjem pedagoškog i školskog pluralizma, Podgorica postaje moderan multikulturalni grad

Zabjelo dobilo savremenu međunarodnu školu

Zeković: Snaženjem pedagoškog i školskog pluralizma, Podgorica postaje moderan multikulturalni grad

Danas sam prisustvovao otvaranju Obrazovnog centra “Adriatic International” na Zabjelu, u Podgorici, u sklopu kojeg je otvorena i osnovna škola koju trenutno pohađa 40 učenika i učenica. Uvjerio sam se da se radi o prostranom i moderno opremljenom prostoru. Odjeljenja sa malim brojem učenika omogućiće savremene obrazovne pristupe i značajnu individualizaciju nastave, kazao je Aleksandar Saša Zeković, samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada Podgorice i član nestranačkog pokreta Građanska inicijativa “21. maj”. 

Zeković: Snaženjem pedagoškog i školskog pluralizma, Podgorica postaje moderan multikulturalni grad Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor

Kako navodi, otvaranje još jedne škole u kojoj se nastava izvodi na engleskom jeziku je značajno za dalji pluralizam u crnogorskom obrazovanju. 

“U kontekstu intenzivnih migracija stanovništva, naročito usljed bjekstva od rata i nedemokratskih sistema, Crna Gora i Podgorica se prepoznaju kao sigurne i perspektivne sredine. U tom svijetlu nezavisne škole, koje može pohađati i domicilno stanovništvo, imaju važnu ulogu za razvijanje multikulturalizma i suživota”, kaže u saopštenju. 

Kao odbornik u gradskoj skupštini i zamjenik predsjednika matičnog radnog tijela za društvene djelatnosti zalagaće se, kaže, da gradske i državne vlasti doprinose jačanju povjerenja i saradnje sa privatnim školstvom.

“Važno je da se na vrijeme otklanja moguće nepovjerenje, predrasude i druge prepreke koje bi se mogle loše odraziti na poslovanje i opstanak privatnih obrazovnih inicijativa. U skladu sa svojim mogućnostima i ovlašćenjima, Glavni grad treba treba da doprinosi ohrabrivanju rada privatnih međunarodnih škola i uspostavlja saradnju sa njima, naročito kod afirmisanja multikulturalizma. Shodno iskustvima u EU za očekivati je da se postepeno uspostavljaju određeni vidovi podrške prema privatnom školstvu, sadržinski bar djelimično na nivou one pomoći koja se već pruža vjerskim zajednicama. Otvaranje ove škole pozitivno je i za Zabjelo, kao lokalnu zajednicu, koja dobija kvalitetne sadržaje koji će se, uz sve ostalo, programski neminovno odraziti na unaprijeđenje kvaliteta života djece i odraslih,ali i na cijene prodaje i zakupa nekretnina”, zaključio je Zeković. 

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
H Hunter6
18.09.2023. 17:08

Svakim danom sve vise i vise, u svako pogledu, Podgorica postaje sve prljavija i prljavija selendra.

2
0