Politika

Aktivista za ljudska prava odgovorio Demokratama

Zeković: Njegovati zdravije političke odnose, raditi na približavanju i pomirenju

Aktivista za ljudska prava Aleksandar Saša Zeković reagovao je na saopštenje Demokrata Crne Gore u kojem su ga okarakterisali kao „najagilnijeg partijskog činovnika“ Demokratske partije socijalista.

Aleksandar Saša Zeković Foto: Foto: kontrolapolicije.me
Aleksandar Saša Zeković
Portal AnalitikaIzvor

„U saopštenju Demokratske Crne Gore pomenut sam, na žalost, zbog sujete u produženom trajanju“, istakao je Zeković i dodao kako nije u redu da bude kažnjen van konteksta i teme tim prije što je smisao njegovog oglašavanja, u decembru 2020, bio da ukaže da je usvajanje Deklaracije o Srebrenici stvarna potreba crnogorskog društva kojoj treba prilagoditi i reaktivnu mimiku lica svakog od nas. 

 

Demokrate: Nije Zeković nikakav građanski aktivista, već vaš najagilniji partijski činovnik Demokrate: Nije Zeković nikakav građanski aktivista, već vaš najagilniji partijski činovnik Demokrate: Nije Zeković nikakav građanski aktivista, već vaš najagilniji partijski činovnik Demokrate: Nije Zeković nikakav građanski aktivista, već vaš najagilniji partijski činovnik
8
Demokrate: Nije Zeković nikakav građanski aktivista, već…
24.03.2021 21:36
Zeković: Zašto se Bečić smije dok govori o inicijativi za Dan sjećanja na žrtve Srebrenice? Zeković: Zašto se Bečić smije dok govori o inicijativi za Dan sjećanja na žrtve Srebrenice? Zeković: Zašto se Bečić smije dok govori o inicijativi za Dan sjećanja na žrtve Srebrenice? Zeković: Zašto se Bečić smije dok govori o inicijativi za Dan sjećanja na žrtve Srebrenice?
11
Zeković: Zašto se Bečić smije dok govori o inicijativi…
22.12.2020 22:07

 

„Nijesam imao namjeru da insinuiram niti da uvrijedim predsjednika Skupštine Crne Gore. Iz neposredne komunikacije saznao sam da su to tako razumjeli. Žao mi je zbog toga“, navodi Zeković. 

Prema njegovim riječima, Vladi Crne Gore uputio je inicijativu da 22. mart proglasi za Dan žalosti i nacionalnog sjećanja na sve žrtve koronavirusa u Crnoj Gori. Zeković podsjeća da je tog datuma 2020. preminuo prvi građanin Crne Gore od posljedica izazvanih koronavirusom. 

„Vlada nije ni odgovorila. Iako se hvali otvorenošću, činjenice govore da je uobičajena praksa da se građanima i javnosti, na njihova interesovanja, ne pruži elementarni odgovor. Inicijativu je podržao predsjednik Crne Gore a konkretnim odlukama predsjednici čak 17 opština koji dolaze iz različitih političkih partija. Svi oni imaju i njeguju različite lične i kolektivne identitete“, podvukao je Zeković. 

On je napomenuo da su i nezavisne građanske grupe kroz 15 različitih komemorativnih aktivnosti, u pet opština, dale svoj doprinos njegovanju kolektivnog sjećanja i podizanju ukupne odgovornosti za zdravlje stanovništva. 

„Sve to je inicijativi dalo puni smisao, konstruktivnost i širinu. Predsjedniku Vlade nijesu dozvolili da se uspostavi očekivano nacionalno jedinstvo ali je ipak, uprkos tome, u Tivtu, povodom tog tužnog dana, koji zvanično nije smio priznati, zasadio maslinu u znak sjećanja na sve umrle u Crnoj Gori. To daje nadu da politički odnosi mogu i moraju biti zdraviji i da možemo zajednički raditi na unaprjeđenju odgovornosti, približavanju i pomirenju podijeljene Crne Gore“, zaključio je Zeković.

Portal Analitika