Podgorica

“Brojni računi pokazuju da je novo i staro stanje na vodomjeru istovjetno”

Zeković: Građanima Podgorice dostavljaju se neispravni računi za vodu

“Kada službena lica iz Vodovoda preskoče obračunske periode to znači da računi neće biti ispravni i da ne odgovaraju tačnom stanju potrošnje vode. Kada se u nekom trenutku očita stvarno stanje vodomjera, isporučeni račun će biti značajno uvećan što može biti nezgodno za brojne potrošače”, smatra Zeković

Zeković: Građanima Podgorice dostavljaju se neispravni računi za vodu Foto: Gradski portal
Portal AnalitikaIzvor

Samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada Podgorice i član nestranačke GI “21. maj” Aleksandar Saša Zeković obavijestio je upravu gradskog preduzeća Vodovod i kanalizacija da su jednom broju broju potrošača u Podgorici dostavljeni neispravni računi za vodu za septembar.

Zeković je za Portal Analitika kazao da je obavijestio prethodnog direktora gradskog Vodovoda da isporučeni računi, “evidentno pokazuju” da se u većem broju podgoričkih naselja očitavanje vodomjera ne vrši redovno pa se dostavljeni računi ne mogu smatrati ispravnim. 

On ističe da plan očitavanja brojila, dostupan na sajtu, sadrži jednu jedinu rečenicu, iz koje se zaključuje da se očitavanje mora vršiti jednom mjesečno.

Zeković ističe da su brojni računi koji pokazuju da je novo i staro stanje na vodomjeru istovjetno, odnosno da nije bilo utrošene vode pa fakturisani račun sadrži samo iznose za fiksne djelove računa - za vodu i za prihvatanje i odvođenje komunalnih otpadnih voda.

racun-za-vodu
racun-za-vodu-2

“Potrošači, tokom obračunskih perioda, na bilo koji način ovlašćenim licima nijesu onemogućili očitavanje vodomjera na njihovim adresama. Ipak, sve posljedice neočitavanja stanja sa vodomjera snose isključivo potrošači”, ukazuje Zeković.

Kaže da vjeruje u opredijeljenost novog menadžmenta Vodovoda da svi potrošači u Podgorici dobijaju ispravne račune koji sa svim navedenim iznosima odgovaraju stvarno utrošenoj vodi i dodaje da je naročito važno da se zaustavi nepoštena i obmanjujuća poslovna praksa prema potrošačima.

Građani da obrate pažnju i reaguju

Pozvao je građane i građanke da povodom ovih propusta kontaktiraju gradsko preduzeće i podnesu reklamaciju. Rok za prigovor je, podsjeća, osam dana od prijema računa. Ističe i da građani mogu da koriste mogućnost da online putem, preko sajta ovog gradskog preduzeća, prijave stanje potrošnje vode u mjesecu.

“Kada službena lica iz Vodovoda preskoče obračunske periode to znači da računi neće biti ispravni i da ne odgovaraju tačnom stanju potrošnje vode. Kada se u nekom trenutku očita stvarno stanje vodomjera, isporučeni račun će biti značajno uvećan što može biti nezgodno za brojne potrošače - kako zbog iznosa koji trebaju platiti, tako i što na osnovu pogrešnih informacija na računu nijesu na vrijeme uočili određene kvarove, pratili i kontrolisali potrošnju vode”, kaže Zeković.

racun-za-vodu-3

On je rukovodstvu Vodovoda ukazao da je neredovno plaćanje računa nepovoljno i po gradsko preduzeće Vodovod i kanalizacija, i njegovu likvidnost, što znači da, kako dodaje, treba poboljšati praksu i osigurati da svi potrošači u Podgorici dobijaju na vrijeme ispravne račune i motivisati ih da ih redovno i plaćaju.

Podržati odgovorne potrošače i uvesti određene popuste

Zeković je sugerisao je menadžmentu Vodovoda da se pokuša unaprijediti i opcija prijave stanja sa vodomjera putem sajta na način da se uz ostale tražene podatke uvede i slanje foto dokaza a predlaže da se prema potrošačima uspostave i popusti. 

“Pozvao sam da se razmotre mogućnosti, naravno u okvirima zakona, da se prema potrošačima koji sami očitavaju stanje sa vodomjera i o tome redovno, blagovremeno i činjenično obavještavaju Vodovod i kanalizaciju definiše određeni prijedlog popusta jer su njihove aktivnosti u cilju izdavanja ispravnog računa besplatne po gradsko preduzeće. Takođe, treba razmotriti i definisati određene popuste za potrošače koji duži vremenski period u roku plaćaju isporučene račune”, kaže Zeković za Analitiku.

Važno je, kako dodaje, stalno povećati broj potrošača koji račun primaju na mail. 

Uvjeren je i da će takve inicijative iz gradskog Vodovoda koje uvažavaju doprinos odgovornih potrošača koji su i redovne platiše naići na podršku odbora direktora tog preduzeća i svih odbornika i odbornica u gradskoj Skupštini. 

Portal Analitika