Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Zeković: Da li je Šćepanović vratio člansku knjižicu Prave Crne Gore prije nego je ponovo zapošljen u Upravi policije

Građanski aktivista podsjetio da policijski službenik ne smije biti član političke stranke

Zeković: Da li je Šćepanović vratio člansku knjižicu Prave Crne Gore prije nego je ponovo zapošljen u Upravi policije

Zakon o unutrašnjim poslovima precizira da „policijski službenik ne smije biti član političke stranke, politički djelovati, niti se kandidovati na državnim i lokalnim izborima“

Zeković: Da li je Šćepanović vratio člansku knjižicu Prave Crne Gore prije nego je ponovo zapošljen u Upravi policije Foto: Prava Crna Gora
Portal AnalitikaIzvor

U ime Građanske inicijative „21. maj“, građanski aktivista Aleksandar Saša Zeković uputio je odlazećem ministru unutrašnjih poslova Filipu Adžiću inicijativu da naloži provjere kako bi se utvrdilo da li je Miloje Šćepanović, koji je samoinicijativno napuštio policiju u decembru 2019. godine u znak podrške litijama Crkve Srbije, zakonito opet u radnom odnosu u Upravi policije.

„U interesu je kredibiliteta policijske organizacije i javnosti da utvrdite da li su u slučaju Šćepanovića, koji je sada angažovan u Sektoru granične policije u Nikšiću, sprovedene zakonom predviđene procedure i izvršene sve potrebne provjere“, napisao je Zeković.

On je u inicijativi podsjetio da je Šćepanović sredinom septembra 2020. godine pristupio političkoj partiji Prava Crna Gora.

„Javno je objavljeno da je svečano primio člansku knjižicu ove političke partije. Međutim ubrzo je ponovo zapošljen u Upravi policije, ovog puta u Sektoru granične policije, pri čemu nije poznato da je raspisan javni konkurs i da su izvršene potrebne provjere. Javno nikada nije objavio da je prestao biti član političke partije ili da je vratio člansku knjižicu koju je svojevremeno javno i svečano primio“, naglasio je Zeković.

U dopisu citira Zakon o unutrašnjim poslovima koji precizira da „policijski službenik ne smije biti član političke stranke, politički djelovati, niti se kandidovati na državnim i lokalnim izborima“.

Isto pismo upućeno je i Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici kako bi se, navodi Zeković, provjerilo da li je onaj ko je u Upravi policije i MUP-u potpisao konkretno rješenje o zasnivanju radnog odnosa sa Šćepanovićem počinilo neko krivično djelo protiv službene dužnosti.

„Zakon o unutrašnjim poslovima je jasan i po pitanju zasnivanja radnog odnosa: policijski službenik zasniva radni odnos na osnovu javnog oglasa. U Upravi policije postoje radna mjesta koja se mogu zakonito popuniti i bez javnog oglašavanja, ali to svakako nije radno mjesto starijeg policajca prve klase u Sektoru granične policije u Nikšiću“, ističe Zeković.

Kategoričan je da „zapošljavanje Šćepanovića mimo javnog konkursa i bez provjera predstavlja kršenje Zakona o unutrašnjim poslovima, a osoba koja mu je dala rješenje počinila je krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz člana 416. Krivičnog zakonika Crne Gore“.

„Službeno lice koje je Šćepanoviću bez prethodne provjere ili na nezakonit način rješenjem ili drugim aktom omogućilo radno angažovanje u Upravi policije i MUP-u pričinilo je i štetu državnom budžetu Crne Gore. Ukoliko nije sprovedena transparentna i zakonita procedura, i bez prethodnih provjera, onda je to lice omogućilo Šćepanoviću i protivpravnu imovinsku korist na štetu budžeta Crne Gore“, zaključio je Zeković.

Portal Analitika

Komentari (6)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
B Bnmk
10.10.2022. 03:56

Ovo je onaj policajac što neće da bije narod , ali hoće ženu. Pa zar ga nijesu braća Novljani zaposlili ?

0
0
Z Zagor_neregistrovani
08.10.2022. 13:27

Ovom porodicnom nasilniku crkva je vratila dva stambena kredita,po napustanju policije bio zaposlen u. sluzbi spasavanja republike serbije,toliko o tome .

10
1
N Nency_neregistrovani
08.10.2022. 13:25

Zar može u policiji raditi neko kome je bilo zabranjeno da se približsva i svojoj porodici!

11
0
D Dokle__neregistrovani
08.10.2022. 11:44

Mislite da ce vas Gradjani trpjeti dok im rusite sve vrijednosti Crne Gore i dok ponižavate Crnogorske političare radnike! Dokle mislite da samo Srbi vladaju sa našom Državom Crnom Gorom? Dokle mislite koliko jos moze da se trpi pod čizmom Srpske politike i naređenja! Ne jos dugo budite sigurni!

24
0
T Terra_nova_neregistrovani
08.10.2022. 08:24

Oho vratio se Lesi, isto je ljepše na državne jasle jer crkva ne daje penziju samo lijepa obećanja za oni svijet. Adžiću, sramoto jedna, dok urušavaš sve crnogorsko ne možeš se ni zakona držat, jer ni jedan zakon ti ne govori kako da prevariš i srušiš sistem države dovodeći četnike u policiju da vas brani.

36
1
C Cocolo_neregistrovani
08.10.2022. 08:00

Očekujete odgovor od ministra,neće ga dati.Radi sve protiv naše Države,to je grupa likova koji imaju samo jedan interes-Uništenje Crne Gore.Na žalost ovaj lik je cetinjanin.

38
2