Društvo

Amaterski uradak po receptu ruskog hibridnog djelovanja, do daljnjeg povučen sa interneta

Zbog skandaloznog izvještaja novinarke Vijesti BIRN sa interneta skinuo mapu „ekstremista“

Prema saznanjima Pobjede, na sastanku održanom u Tirani u nedjelju, a nakon prethodnog insistiranja BIRN-ovog Nadzornog odbora kojim predsjedava engleski novinar Tim Džuda, donio je odluku da se do daljnjeg sporna mapa ukloni sa interneta

Zbog skandaloznog izvještaja novinarke Vijesti BIRN sa interneta skinuo mapu „ekstremista“ Foto: Schreenshot/BIRN
PobjedaIzvor

BIRN-ova mapa krajnje desničarskih i ekstremističkih grupa na Balkanu, u čijem dijelu je posvećenom Crnoj Gori novinarka koncerna Vijesti Jelena Jovanović na skandalozan i tendenciozan način kao vjerske fanatike i desničare targetirala devetoro građanskih aktivista i boraca za ljudska prava, među kojima i dvije novinarke Pobjede, povučena je kasno sinoć sa interneta.

Prema saznanjima Pobjede, na sastanku održanom u Tirani u nedjelju, a nakon prethodnog insistiranja BIRN-ovog Nadzornog odbora kojim predsjedava engleski novinar Tim Džuda, donio je odluku da se do daljnjeg sporna mapa ukloni sa interneta.

Pobjeda je juče kontaktirala Džudu i tražila da potvrdi ova naša saznanja, ali do zaključenja štampanog izdanja lista on nije odgovorio na pitanja. Međutim, potvrda naših saznanja je ipak stigla kasno sinoć u formi povlačenja sporne mape sa interneta.

-BIRN-ova mapa krajnje desničarskih i ekstremističkih grupa na Balkanu, koja dokumentuje organizacije i grupe aktivne u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji, trenutno je nedostupna javnosti u iščekivanju rezultata nezavisne revizije- piše na web adresi na kojoj se do kasno sinoć nalazila mapa.

U zvaničnom obraćanju, BIRN navodi da je 25. novembra „nakon niza internih procedura“ donio odluku o slanju podataka na nezavisnu provjeru.

-Kako preduzimanje sveobuhvatnog procesa pregleda zahtijeva vrijeme, BIRN je odlučio suspendovati mapu 11. decembra, tako da prethodno objavljeni podaci neće biti dostupni na web stranici dok se pregled ne završi. BIRN će potom ponovno učiniti dostupnom bazu podataka i objaviti ishod pregleda- piše na sajtu.

Kako se navodi, nezavisna komisija koja uključuje stručnjake za ovu temu ali i uređivačke politike, pregledaće sadržaj i metodologiju mape. BIRN naglašava da ta organizacija neće odgovarati na pojedinačne medijske upite o ovom pitanju dok se revizija ne završi.

Skandalozno targetiranje devetoro građanskih aktivista, po receptu ruskog hibridnog djelovanja, kojim je novinarka koncerna Vijesti Jelena Jovanović, uz podršku urednice Balkaninsight-a Dušice Tomović, takođe dugogodišnje novinarke istog medija, i regionalne direktorke BIRN-a Marije Ristić koja je početkom decembra podnijela ostavku, od objavljivanja izaziva reakcije uglednih organizacija civilnog društva, intelektualaca i novinara širom regiona.

Portal Analitika