Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • Zbog političkih progona otkazane promocije knjiga Radomana i Čirgića na Cetinjskom forumu: Autori ukazali na netransparentnost rada tužilaštva

Na insistiranje autorâ promocija se neće održati, a umjesto nje publici će biti poklonjene knjige

Zbog političkih progona otkazane promocije knjiga Radomana i Čirgića na Cetinjskom forumu: Autori ukazali na netransparentnost rada tužilaštva

Pozvali tužilaštvo da odgovori na pitanja javnosti kako bi se do kraja uklonile dileme o političkoj komponenti hapšenja bivšega glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića

Zbog političkih progona otkazane promocije knjiga Radomana i Čirgića na Cetinjskom forumu: Autori ukazali na netransparentnost rada tužilaštva Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor

Autori knjiga u izdanju Crnogorskoga PEN centra koje su trebale biti predstavljene na završetku trećeg Cetinjskog foruma otkazali su promociju zbog netransparentnosti rada tužilaštva i kršenja ljudskih prava pritvorenog bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića koji već 10 dana štrajkuje glađu.

O zdravstvenom stanju Katnića, koje je i prije pritvaranja bilo ozbiljno narušeno, nadležne institucije ne informišu javnost, a vlasti i proruske i prosrpske medijske strukture svakodnevno svojataju aktivnosti tužilaštva.

Njihov stav prenosimo integralno:

“Kad je pripreman program skupa Cetinjski forum, planirano je da program bude završen promocijom dva izdanja Crnogorskoga PEN centra, kao jednoga od organizatora ovoga susreta, i to knjigâ Aleksandra Radomana i Adnana Čirgića. Međutim, na insistiranje autorâ promocija se neće održati, a umjesto nje publici će biti poklonjene knjige.

Naime, autori su - smatrajući promociju svečanim činom - odustali od nje iz moralnih razloga, s ciljem da upotrijebe ovaj prostor da ukažu još jednom na zabrinjavajuće trendove u društvu.

Time su autori željeli iskazati ozbiljnu zabrinutost zbog netransparentnosti tužilaštva koje pozivamo da odgovori na pitanja javnosti kako bi se do kraja uklonile dileme o političkoj komponenti hapšenja bivšega glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Svjedočimo svakodnevnom svojatanju aktivnosti tužilaštva od strane političkih i medijskih proruskih struktura i očekujemo od tužilaštva da se jasno i transparentno ogradi od ovakvoga uticaja, ne samo kroz saopštenja već jasne informacije o ovim procesima koje mogu biti podijeljene te zdravstvenom stanju i poštovanju ljudskih prava Milivoja Katnića koji štrajkuje glađu. 

Ukoliko se ne ispoštuju njegova ljudska prava, smatraćemo ga žrtvom progona aktuelne vlasti čije je pojedine aktere, među kojima i predśednika Skupštine, razotkrio u veleizdajničkom činu državnoga terorizma, za koji je prvostepeno osuđen, a koji su organizovali GRU i srpske kriminalne grupe.

Portal Analitika