Društvo

Zbog požara, povećana koncentracija štetnih čestica

Izvor

- Međutim, danas je primjetna izvjesna oscilacija parametara pa tako na primjer, jutros u Podgorici je zabilježen nešto veći nivo koncentracije ugljen monoksida u vazduhu koji je bio i dalje ispod granične vrijednosti propisane Zakonom dok je nivo koncentracije PM10 čestica bio iznad graničnih vrijednosti. Izmjerene koncentracije nijesu za sada mogle izazvati ozbiljnije probleme kada je zdravlje građana u pitanju iz razloga što prekoračenja nijesu imala dugoročniji karakter, navodi se u saopštenju.

U Agenciji za zaštitu životne sredine objašnjavaju da je uzrok prekoračenja u direktnoj vezi sa smjerom i brzinom vjetra, vazdušnim pritiskom i visokim temperaturama koje su uzrokovale i veliki broj požara u našoj zemlji.

- Agencija za zaštitu životne sredine i Institut za javno zdravlje apeluju na građane da što manje borave van zatvorenih prostorija u ovim danima kad je pojava požara intezivna. Agencija će pratiti situaciju i oglašavaće se u slučaju ozbiljnijih evidentiranih odstupanja u narednim danima, saopšteno je iz Agencije.

Portal Analitika