Društvo

Iz CEDIS-a apeluju na građane

Zbog paljenja livada ugroženi dalekovodi

Ekipe Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) ponovo se suočavaju sa novim-starim problemom koji im otežava, ionako težak posao da u ovim izazovnim vremenima održe stabilnim elektrodistributivni sistem Crne Gore.

Zbog paljenja livada ugroženi dalekovodi Foto: Ilustracija: FAH
Dnevne novineIzvor

Na području opštine Pljevlja, kao i u Beranama i Šavniku, mještani u posljednjih nekoliko dana pale livade, a te, kako kažu, nesmotrene radnje izazivaju požare koji neminovno ugrožavaju dalekovode i niskonaponsku mrežu, jer su ovi objekti na seoskom području, uglavnom izgrađeni na drvenim stubovima.

Iz CEDIS-a navode da to uzrokuje dugotrajne prekide u napajanju električnom energijom korisnika na tim područjima.

“Tako je zbog havarija, izazvanih požarima na livadama, došlo do ispada dalekovoda 35 kV ‘Židovići-Šumani-Odžak-Kosanica’ sa kojeg se napaja veliki broj korisnika. Dosta problema bilo je i zbog ugroženosti dalekovoda 10 kV ‘Borovice’, ‘Krupice’, ‘Orlja’, ‘Komini’, ‘Boljanjci’, a štetu je pretrpjela i niskonaponska mreža za selo Kovač”, saopštili su iz CEDIS-a.

Usljed požara izgorjelo je oko 10 nosnih stubova i jedan A stub. Zbog toga su pojedina sela ostajala bez napajanja električnom energijom i duže od 20 sati.

Ekipe CEDIS-a uspjele su da sve havarisane stubove saniraju i trenutno svi korisnici imaju uredno napajanje električnom energiom.

Iz CEDIS-a upozoravaju da na seoskim područjima pljevaljske i šavničke opštine ima puno požara koji još nisu ugašeni i koji mogu napraviti dodatne probleme na distributivnoj mreži i uzrokovati nove prekide u napajanju električnom energijom.

“Molimo mještane da se uzdrže od ovih radnji, naročito u blizini energetskih objekata, da ne bi ugrožavali i sebe i druge i otežavali posao našim ekipama koje ulažu nadljudski napor da sačuvaju stabilnost elektrodistributivnog sistema u ovom izuzetno teškom vremenu, prepunom rizika po zdravlje stanovništva”, navode iz CEDIS-a.

Portal Analitika