Region

Zbog olova Finska povukla sa tržišta dječje šolje uvezene iz Srbije

Finska je povukla sa tržišta dječje emajlirane šolje koje su iz Srbije, preko Hrvatske, uvezene u tu zemlju. Razlog je "rizik migracije olova sa oboda šolje", objavio je RASFF - evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani, piše N1.

Ilustracija Foto: Shutterstock/Rezmita Anggriani
Ilustracija
N1Izvor

Finska je šolje porijeklom iz Srbije povukla sa tržišta, a Švedska je, kako se navodi na portalu RASFF – obavijestila nadležne.

Moguća migracija olova sa oboda dječije emajlirane šolje otkrivena je prilikom zvanične kontrole na tržištu.

Na sajtu RASFF se navodi da je riječ o „potencijalnom riziku“.

Migracija olova i drugih teških metala, odnosi se na ispuštanje teških metala iz proizvoda koji su, kao gotovi proizvodi, namijenjeni da dolaze u kontakt sa hranom.

U Srbiji je ova materija regulisana Zakonom o predmetima opšte upotrebe i pratećim „Pravilnikom o materijalima i predmetima u kontaktu sa hranom uključujući i proizvode namijenjene odojčadi i djeci mlađoj od tri godine za olakšavanje hranjenja i sisanja, umirivanje i spavanje, kao i ambalažu za pakovanje hrane i predmeta opšte upotrebe“

Pravilnikom su propisane granične (maksimalne) vrijednosti kada je riječ o tome koliko gotovi proizvodi, pod određenim uslovima, smiju da otpuštaju olova i drugih teških metala.

Portal Analitika