Svijet

Zbog američkih sankcija: YouTube ukinuo profil iranskog ministarstva vanjskih poslova

Nalog na toj platformi suspendovan nakon objave videa na engleskom jeziku, kojim se pruža podrška Palestincima usred izraelskog rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze

Zbog američkih sankcija:  YouTube ukinuo profil iranskog ministarstva vanjskih poslova Foto: Radio Slobodna Evropa
Portal AnalitikaIzvor

Internetska videoplatforma YouTube potvrdila je da je ukinula profil iranskom Ministarstvu vanjskih poslova, obrazlažući to da je zbog američkih sankcija koje su uvedene Teheranu.

„Google je predan poštivanju važećih sankcija i zakona. Ukoliko ustanovimo da neko krši naše uslove pružanja usluge, poduzimamo odgovarajuće mjere“, kazala je predstavnica YouTubea Alzbeta Houzarova u pisanoj izjavi za Radio Slobodna Evropa 28. maja.

Sankcije Vašingtona Iranu zabranjuju gotovo svu američku trgovinu s tom zemljom i blokiraju vladinu imovinu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Hiljade ljudi i kompanija, kako iranskih tako i stranih, našlo se na meti programa sankcija jer je Vašington nastojao da ograniči iransku vladu.

Iranska službena novinska agencija IRNA objavila je da je račun na YouTubeu suspendovan nakon objave videa na engleskom jeziku, kojim se pruža podrška Palestincima usred izraelskog rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Agencija IRNA, koja je pod državnom kontrolom, optužila je YouTube, koji je u Iranu zabranjen od 2009. godine, za „kršenje slobode govora“.

Upitana o tvrdnji iranske agencije da je propalestinski video rezultirao uklanjanjem računa, Houzarova je ponovila da su razlog sankcije Sjedinjenih Američkih država.

“Zbog američkih sankcija koje su uvedene, iranski državni kanali nisu dopušteni na YouTubeu“, naveli su iz te platforme.

Iran je blokirao sve glavne platforme društvenih medija i zabranio korištenje virtualnih privatnih mreža (VPN) kako bi zaobišao zabranu. Međutim, iranske vlasti nastavljaju koristiti blokirane platforme.

Iran je godinama pokušavao da podstakne javnost da koristi domaće alternativne društvene medijime. Anketa koju je u januaru sprovela državna agencija za ispitivanje javnog mnjenja ISPA pokazala je da su Instagram, WhatsApp i Telegram, koji su blokirani u Iranu, najpopularnije platforme među Irancima.

YouTube je prethodno suspendovao druge račune u iranskom državnom vlasništvu, uključujući informativni servis na engleskom jeziku Press TV i Hispan TV na španskom jeziku.

U februaru je Instagram uklonio račune koje je vodila kancelarija iranskog vrhovnog vođe Ajatolaha Ali Khameneija na Instagramu i Facebooku, zbog postova podrške Hamasu, grupi koju su Sjedinjene Države i Evropska unija proglasile terorističkom organizacijom.

Predstavnik kompanije Meta, matične kompanije Instagrama, kazao je za RSE da su računi zatvoreni zbog "ponovljenog kršenja pravila o opasnim organizacijama i pojedincima".

Portal Analitika